Direct naar artikelinhoud

Niels Albert ging toch parcours verkennen: ‘Loodzwaar’

Niels Albert is gisterennamiddag in extremis toch nog naar de BK-site op de Antwerpse Linkeroever afgezakt. En de topfavoriet was zowaar onder de indruk. “Dit wordt een enórm zwaar BK”, wist hij achteraf. “Met zes, zeven de finale in? Niets van, al in de eerste ronde zal het uit elkaar liggen.”

“Vandaag was eigenlijk een relatieve rustdag”, vertrouwt Albert ons na zijn verkenning toe. “In de voormiddag peddelde ik een uurtje achter de brommer, kort na de middag vertrok ik naar Antwerpen voor een paar rondjes op het BK-circuit in het gezelschap van ploegmakker Wietse Bosmans. Blij dat ik nog gekomen ben, ja. Maar vooral blij dat ik woensdag ben thuisgebleven. Alle verhalen over een snelheidsrace zijn bij deze toch wel achterhaald. Na de regenval van de voorbije dagen blijkt het tegendeel waar te zijn: dit wordt een loodzwaar kampioenschap. Van tactiek zal hier weinig sprake zijn.” De Vlaams-Brabander verduidelijkt. “Woensdag kon blijkbaar nog gereden worden op de zandstroken bergop. Daar is nu geen sprake meer van. Ook in het speeltuintje moet gelopen worden, net als op de zandheuvel na de trappen. Alles wat bevroren was, is herschapen in slijk. Gisteren vergeleek ik dit parcours nog met Hasselt, nu denk ik eerder aan een mix van Koksijde en Lille. Dit is gewoon een prachtomloop.”

Ook het verloop van de wedstrijd zou er daardoor wel eens grondig anders kunnen uitzien dan wat woensdag werd voorspeld. “Na de passage over die zandstroken op de dijk kom je een eerste keer voorbij de materiaalpost. Wel, ik denk dat het deelnemersveld daar in de eerste ronde al uiteen kan liggen. Van alle rondjes die ik vandaag afmaalde, heb ik ‘enen toer’ echt ‘vollen bak’ doorgereden. Wel, ik zat gewoon compleet à bloc. Eigenlijk kon je hier vandaag zelfs met Rhino’s (grof bandenprofiel, red.) aan de slag. Dat zegt veel, he.”

Woensdag hadden onder meer Wellens en Meeusen nog kritiek op het parcours. “Ik begrijp hen wel”, reageert Albert. “Ik kan me best inbeelden hoe de ondergrond er woensdag bij lag. Het is pas donderdag beginnen te regenen. Dat ik gewacht heb tot vandaag, is geen toeval”, knipoogt hij, alvorens - bijzonder ontspannen en goedgemutst - opnieuw richting Tremelo te vertrekken. “Het moreel was al goed. Wel, na vandaag is het nog een beetje de hoogte in geschoten.”