Direct naar artikelinhoud

Jeugd zet Tobback onder druk

Niet de hoofddoek, wel de GAS-boetes veroorzaakten amok op het congres van de Vlaamse socialisten. Jongerenafdeling Animo verzette zich tegen de wet die de socialisten twee weken geleden goedkeurden in het parlement. Even, heel even kreeg sp.a-voorzitter Bruno Tobback het warm. Tine Peeters

Ik ben er echt niet goed van. Twee staande ovaties op een dag, dat is mij nog nooit overkomen." Met een Duvel in de hand staat de voorzitter zaterdagavond te glunderen voor het Depot in Leuven. Zijn partij heeft er net haar congres gehouden over de nieuwe beginselverklaring.

Een écht congres, geen show met applaus op bestelling, in een bomvolle zaal. Voor vader Louis Tobback, ook Leuvens burgemeester, zat de zaal zelfs veel te vol. "De brandweer heeft me al gebeld dat jullie met veel te veel zijn."

Steun de jeugd

Alle voorspellingen ten spijt ontspon er zich geen heftig debat over het hoofddoekenverbod. De GAS-boetes zetten de zaal wel in vuur en vlam. Jongerenafdeling Animo, vastbesloten weer 'politieker' te worden, diende een amendement in om die sancties op termijn af te schaffen. Animo was een van de 213 middenveldorganisaties die protesteerden bij de goedkeuring van de lagere leeftijdsgrens en hogere boetes in de GAS-wet. Dat protest viel twee weken geleden bij de moederpartij in dovemansoren, op het congres waagden de jongeren opnieuw hun kans. "GAS-boetes zijn tekenend voor deze tijd", zei Animovoorzitter Maite Morren. "Een tijd waarin veertienjarigen, jongeren van het tweede middelbaar, vogelvrij worden verklaard. Zij mogen zelfs geen fouten meer maken. 'Het ligt nooit aan de kinderen', klinkt het voortdurend op dit congres. Wel, veertienjarigen zijn wel degelijk kinderen. Een partij die jongeren alle kansen wil geven, kan hier niet tevreden mee zijn."

Na een overdonderend applaus nam Daniël Termont (sp.a) het woord. "Bij ons zijn er 331 kinderen tussen tien en achttien jaar die een misdrijf gepleegde hebben", vertaalde de Gentse burgemeester de discussie naar de realiteit. "En een misdrijf, dat kan gaan om diefstal, geweldpleging of het dragen van een wapen. Wij volgen deze jongeren nauw op, in samenspraak met het parket, dat verzeker ik u. Maar die cijfers tonen helaas ook aan dat deze nieuwe wet een noodzakelijk kwaad is."

Zelfs voorzitter Tobback voelde zich geroepen tussen te komen, gealarmeerd door de bijval in de zaal voor 'zijn' jongeren. "Laten we onze socialistische burgemeesters vertrouwen geven", sprak hij. "Zij zullen zorgvuldig omgaan met deze GAS-wet. Het zou absurd zijn in het parlement voor die wet te stemmen, en op ons congres tegen. Dat kunnen we als partij niet maken."

Even klonk er boegeroep, een oud dametje riep luidkeels: "Steun de jeugd! Ze verdienen het!" Bij de stemming stonden de jongeren recht, wat hun protest nog kracht bijzette. Hun amendement werd uiteindelijk weggestemd, al kon het op sympathie rekenen. Morren geeft haar verzet tegen de GAS-boetes nog niet op. Ze pleit voor een limitatieve lijst van wat 'overlast' is en zal de gemeenten, die de leeftijdsgrens verlagen, scherp in de gaten houden. Meer tegenkanting kreeg Tobback niet op het congres. De beginselverklaring kreeg de unanieme steun van de congresgangers, de resoluties oogsten begot één tegenstem.

'Geef ze een boete'

De socialisten sloten het congres af met een fanfare van jongemannen in marcellekes. Wandelend door de zaal hieven zij de Internationale aan op hun trompetten en saxofoons. "Ken je dat liedje?", vroegen ze aan Tobback. "Kom het maar mee zingen. Je moet de hele zaal meekrijgen. Dat is belangrijk voor een partij." Achter de fanfare stapte de voorzitter het podium op. "Wie mij dat gelapt heeft, krijgt er nog van langs", riep hij. Wat onwennig hief hij het socialistisch strijdlied aan. Uit de zaal kreeg hij steun van een kameraad: "Geef die mannen een GAS-boete."