Direct naar artikelinhoud

A.F. Vandevorst opent winkel in Antwerpen

Op 19 augustus opent het ontwerpersduo A.F. Vandevorst zijn eerste flagshipstore in Antwerpen. Die zal op de Lombardenvest liggen, tussen de iconische boetiek Louis en Dries Van Noten zijn winkel. 'Eindelijk, reageren de meeste klanten.'

Met de flagshipstore treedt A.F. Vandevorst na een dikke vijftien jaar ontwerpen in de voetsporen van andere grote Belgische ontwerpers met een eigen winkel in Antwerpen. Dries Van Noten, Ann Demeulemeester, en vroeger ook Veronique Branquinho en Walter Van Beirendonck gingen hen voor. "'Eindelijk', reageren de meeste klanten", zegt Filip Arickx, de 'A.F.' uit A.F. Vandevorst. "Mensen die al die jaren onze collectie gevolgd hebben, zijn blij dat ze nu ook in onze winkel terecht kunnen."

Het heeft zo lang geduurd omdat alles bij hen organisch groeit, zegt An Vandevorst, de vrouwelijke helft van het ontwerpersduo. "Alles gebeurt als de gelegenheid zich voordoet. We hebben altijd graag een winkel willen openen in die straat. Toen er onlangs een pandje vrij kwam, zijn we daar opgesprongen. Zo simpel is het."

Toch is de ervaring van een eigen winkel niet helemaal nieuw voor Arickx en Vandevorst. Sinds 2010 heeft het ontwerpersduo al enkele keren geëxperimenteerd met guerrillastores. Pop-upwinkels waarin mensen konden kennismaken met het totaalverhaal van het merk. "Die guerrillastores zijn een goede les voor ons geweest om te zien wat we belangrijk vinden aan een winkel. We willen niet louter onze kleren tonen, maar ons universum, onze esthetiek. We hopen dat het mensen inspiratie biedt voor hun garderobe, hun woonomgeving of hun leven."

Uniformen

Het merk A.F. Vandevorst staat bekend om zijn strakke en tegelijk weelderige collectie, waaruit een fascinatie voor uniformen en heldinnen spreekt. Grote inspiratiebron van het koppel is de Duitse beeldend kunstenaar Joseph Beuys (1921 - 1986). Het logo, een rood kruis, komt van hem. Ook Beuys' typische klederdracht (zwarte broek, safari gilet, konijnen vest en vilten hoed) werkt tot op vandaag door in de collectie van A.F. Vandevorst. De laarzen die het duo ontwerpt, hebben stilaan een mythische status gekregen.

Vandevorst en Arickx leerden elkaar in 1987 kennen aan de Antwerpse Modeacademie. Tien jaar later volgde hun eerste gezamenlijke collectie. Sindsdien brengt het modehuis elk seizoen twee nieuwe collecties uit. In oktober vorig jaar heeft de ondernemersfamilie Cigrang een meerderheidsbelang genomen in A.F. Vandevorst en de zakelijke leiding overgenomen.