Direct naar artikelinhoud

Studente wordt politiechef in Mexicaanse drugsstad

Een twintigjarige studente criminologie is benoemd tot hoofd van de politie van een van de meest gewelddadige grensdorpen in Mexico. Het duurde meer dan een jaar om een opvolger te vinden voor de vorige, vermoorde, politiechef.

Marisol Valles: 20 jaar oud, moeder van een zoontje en recht van de schoolbanken benoemd tot hoofd van de politie in een van de meest gewelddadige grensdorpen van Mexico, waar ze wordt onthaald als “de moedigste vrouw van het land”. Toch ging ze niet zomaar in op de uitnodiging van de burgemeester, maar overlegde ze zorgvuldig met haar man en andere familieleden.

“Alle jobs houden bepaalde risico’s in, daar ben ik me bewust van”, zei ze aan de BBC. “Maar ik weet ook dat we de problemen waar we nu mee kampen onder ogen moeten zien.” En dat haar nieuwe job risico’s inhoudt, staat vast. Niemand stond te springen om de taak van de vorige, vermoorde, politiechef over te nemen en het duurde dan ook meer dan een jaar om een opvolger te vinden.

Práxedis G. Guerrero, aan de Texaanse grens, is sinds enkele jaren het strijdtoneel van verschillende drugskartels die de smokkelroutes naar de VS in handen proberen te krijgen. Politiemannen in de streek krijgen vaak de keuze: ‘plomo o plate’, lood of zilver, je laten omkopen of vermoord worden. Vorige week nog vermoordden gewapende mannen een lokale functionaris en zijn zoon.

De studente criminologie zal aan het hoofd komen te staan van een politiemacht van 13 agenten, onder wie 9 vrouwen. Een heuse uitbreiding, want Práxedis telde nog maar drie agenten nadat er acht uit angst ontslag hadden genomen. Ook krijgt Valles één politiewagen en drie automatische wapens en om het veiligheidsgevoel op te krikken zal ze de stad opdelen in verschillende gebieden waar dagelijks twee politiemannen zullen patrouilleren. “Om een maatschappij te veranderen heb je veiligheid nodig”, zei ze. Sinds de Mexicaanse regering in 2006 de strijd aanbond met de drugskartels, zijn er al 28.000 doden gevallen. (SV)