Direct naar artikelinhoud

Landing begroting weer op lange(re) baan

Een doorbraak over de begroting is nog niet voor vandaag. De onderhandelaars willen eerst de resterende inhoudelijke vragen beantwoorden.

CD&V en MR waren vast van plan om afgelopen weekend om te dopen tot weekend van de waarheid, zodat u vanochtend wakker had kunnen worden met een akkoord over de begroting. Maar volgens N-VA en Open Vld was het nog te vroeg om echt tot het gaatje te gaan.

Tien dagen lang vergaderden coformateurs Kris Peeters (CD&V) en Charles Michel (MR) namelijk een op een met de vier partijvoorzitters over het budgettaire kader. Daarbij werd de bewegingsruimte voor een mogelijk akkoord scherpgesteld, maar volgens sommigen dus toch nog niet scherp genoeg. Vooral de verhouding tussen besparingen en nieuwe inkomsten blijft voor moeilijkheden zorgen, net zoals waar die nieuwe inkomsten dan vandaan moeten komen. CD&V spreekt nog steeds van een vermogenswinstbelasting, wat voor Open Vld en N-VA ondenkbaar is.

Maar ook alle andere vormen van belastingen liggen moeilijk. Om te vermijden dat er onderweg nog een wiel kan afdraaien of dat er onnodige conflicten rijzen, werd daarom besloten om de begrotingsdiscussie even te laten rusten.

De onderhandelaars van MR, N-VA, Open Vld en CD&V kwamen gisteren wel voor het eerst in anderhalve week weer allemaal samen voor een plenaire vergadering. Onderwerp van gesprek: de eerste vier hoofdstukken van de formateursnota. Die waren nog niet volledig behandeld in tweede lezing, in tegenstelling tot het gros van de andere hoofdstukken, net omdat ze erg nauw samenhangen met de begrotingsdiscussie. Zowel concurrentiekracht en werkgelegenheid, pensioenen, sociale zekerheid als fiscaliteit hebben immers een zware impact op het budget. De partijen waakten er wel over om enkel te praten over de niet-budgetgebonden aspecten van deze hoofdstukken.

Twee weken tijd

Dringen doet de tijd voor een volledig akkoord voorlopig nog niet echt. De vier partijen hebben nog twee weken de tijd om tot een akkoord te komen. Op 14 oktober gaat het parlementaire jaar van start en wordt de nieuwe premier in de Kamer verwacht voor zijn State of the Union. Een dag later wil Europa de begroting ook in handen hebben.