Direct naar artikelinhoud

Marine Le Pen verpest feestje van Hollande

François Hollande heeft de eerste ronde van de Franse presidentsverkiezingen gewonnen en gaat op 6 mei in de clinch met Sarkozy. De sensatie komt van Marine Le Pen, die 20 procent van de stemmen haalt.

De socialist François Hollande deed wat van hem verwacht werd: de eerste ronde winnen. Volgens de voorlopige resultaten haalt hij een score van 28,8 procent. Nicolas Sarkozy wordt tweede met 26,1 procent en wordt zo de eerste Franse president die de eerste ronde verliest. Zijn 31,18 procent van de eerste ronde in 2007 lijkt een verre droom. De Sarkozy-campagne zit in het slop en het is maar de vraag of de president nog voldoende energie heeft om het tij te keren.

Verrassing van de dag werd FN-kandidate Marine Le Pen, die bijna een op de vijf Franse kiezers wist te overtuigen. Daarmee scoort ze hoger dan haar vader, die in 2002 met 16,8 procent wist door te stoten naar de tweede ronde. Nog nooit stond extreem rechts zo sterk in Frankrijk. De linkse kandidaat Jean-Luc Mélenchon kon niet voor een stunt zorgen en strandde met 11,7 procent op de vierde plaats. François Bayrou moest zich tevredenstellen met 8,8 procent van de stemmen.

De score van Le Pen zorgde voor een schokgolf in Frankrijk. Haar strategie om met het FN een zachtere koers te varen bleek succesvol en zorgt ervoor dat de partij de komende jaren wel eens een rol van betekenis zou kunnen spelen. Dat Marine Le Pen op de politieke agenda weegt, zal de komende twee weken al blijken: als Sarkozy nog kans wil maken op het presidentschap kan hij niet anders dan de FN-kiezers proberen te verleiden met een uitgesproken rechts discours. Waarnemers voorspellen dat hij het vreemdelingenthema scherp zal aansnijden.

Mathematisch maakt Sarkozy nog een kans om de tweede ronde te winnen: ongeveer 55 procent stemde rechts, terwijl Hollande en Mélenchon samen zo'n 40 procent van de stemmen haalden. Maar Marine Le Pen liet al weten dat zij geen stemadvies voor Sarkozy zal geven. Meer nog: zij riep zich uit als de enige echte oppositieleidster: een overduidelijke poging om uit te groeien tot het boegbeeld van rechts Frankrijk. "Deze eerste ronde is de start van een offensief om rechtse patriotten te verzamelen. Niets zal nog hetzelfde zijn."

François Hollande blijft de favoriet om de tweede ronde te winnen, maar PS-kopstukken konden niet ontkennen dat de score van Le Pen voor verwarring zorgde. Het Hollandekamp liet zich tijdens het overwinningsfeest niet verleiden tot euforie en houdt rekening met een nek-aan-nekrace. Ook het feit dat Mélenchon in feite teleurstelt en niet echt veel radicale kiezers naar het linkse kamp kon trekken, zorgt voor twijfel binnen de PS-gelederen. >> 2-3