Direct naar artikelinhoud

Van slopend tot excellent: Groen wil etiket op jobs

Niet het aantal vakantie- dagen, wel de werkomstandigheden zelf zijn cruciaal in de discussie rond 'werkbaar werk'. Groen vraagt dat bevoegd minister Peeters duidelijk definieert wat kwaliteitsvol werk is en ijvert daarbij voor labels.

Volgende week dinsdag roept minister van Werk Kris Peeters (CD&V) de sociale partners samen voor de tweede rondetafelconferentie rond 'werkbaar werk'. Groen heeft niet zo lang gewacht en komt zelf met een tiental voorstellen.

Extra vakantiedagen zullen geen soelaas bieden, stelt Kamerlid Evita Willaert. Daarmee geeft ze een sneer naar de plannen van Peeters om onder meer tijdsparen in te voeren. Daarmee kunnen werknemers jaarlijkse extra verlofdagen sparen die ze op latere datum kunnen opnemen. "We moeten de werkomstandigheden zelf aanpakken."

Concreet stelt Willaert voor dat Peeters duidelijk definieert wat een 'werkbaar werk' nu eigenlijk is. Daarvoor gaat ze de mosterd halen bij Finland. Jobs worden daar ingedeeld worden in verschillende categorieën: gaande van 'degelijke' over 'kwaliteitsrijke' tot 'excellente' werkomstandigheden.

Dat gaat aan de hand van criteria: is ruimte voor persoonlijke ontwikkeling? Is er geen discriminatie op de werkvloer? of nog: is er voldoende flexibiliteit? Er worden geen concrete jobs op gekleefd. In principe kan zowel de poetsvrouw als de universiteitsprofessor werken in 'excellente' omstandigheden.

Bedrijven die inspanningen leveren om de werkomgeving te verbeteren, moeten daarvoor ook financieel worden bijgestaan. Tegelijk wil Groen dat het aantal 'slopende' jobs (met veel werkdruk en weinig autonomie) met 20 procent wordt verminderd. Ook zal bij elk akkoord dat de sociale partners afsluiten een luik moeten zitten rond werkbaar werk. Anders kan en mag de minister van Werk het akkoord niet bekrachtigen, vindt Groen.

"Op die manier werkt de regering een duidelijk kader uit, dat ook in de praktijk afdwingbaar is", zegt Willaert. "Nu heeft Peeters de sociale partners een blanco blad gegeven. Elke eigen visie ontbreekt."

Daarnaast vraagt Groen ook een actievere rol van de preventiediensten. Die zijn nu te veel bezig met risicobeheer, maar zouden ook mee moeten nadenken hoe ze de werkomstandigheden kunnen verbeteren. Tot slot vraagt Willaert ook aandacht voor de reïntegratie van langdurig zieken.

Voor Peeters zijn "alle voorstellen welkom", ook die van Groen dus. Hij benadrukt dat het eerst en vooral aan de sociale partners is om voorstellen te doen. "Zij hebben de knowhow en expertise."