Direct naar artikelinhoud

UZ Gent verdubbelt aantal vruchtbaarheidsbehandelingen

De afdeling reproductieve geneeskunde van het UZ Gent heeft een cleanroom in gebruik genomen die de capaciteit voor vruchtbaarheidsbehandelingen verdubbelt. De stofarme en bacterievrije ruimte leent zich ook voor stamcelonderzoek waarbij geslachtscellen gekweekt worden.

Gewapend met een glazen pipet jaagt embryologe Stefanie De Gheselle op zaadcellen die onder het glas van de microscoop heen en weer schieten. Een tik op de staart verlamt de spermatozoïde, die nietsvermoedend door het pipet wordt opgezogen. De zaadcel wordt via een prikje in de wachtende eicel geïnjecteerd, de zogenaamde ICSI-techniek. “Zo maak ik honderd poten-tiële baby’s per dag. Het is altijd in spanning afwachten of het eitje gelukt is, dat zie je pas twintig uur later. Na een geslaagde bevruchting en inplanting moet de baarmoeder haar werk doen.”

De Gheselle werkt samen met zestien vrouwelijke collega’s in de ‘productie-eenheid’ van de nieuwe cleanroom, een stof- en bacterievrij labo waar menselijke weefsels en cellen opgeslagen worden en eicellen bevrucht.

Verdubbeling

Sinds de eerste zwangerschap die tot stand kwam op de reproductieve afdeling van het UZ Gent in 1986, steeg het aantal ivf-behandelingen tot aan het plafond van 2.400 per jaar. Met het nieuwe labo kunnen dat er 5.000 worden. Mensen die besmet zijn met hiv of hepatitis B kunnen nu ook terecht in het UZ omdat de cleanroom een strikt gescheiden behandeling van hun embryo’s mogelijk maakt.

Eén derde van de bijna 2.500 patiënten komt uit het buitenland, voornamelijk Nederland. “Omdat mensen daar door de uitgebreide regelgeving sneller uit de boot vallen voor een behandeling”, verduidelijkt afdelingshoofd professor Petra Desutter.

Meer nog dan een opgedreven productie schept de nieuwe omgeving kansen voor onderzoek, zegt Desutter. “Zo kunnen we nu denken aan het invriezen en transplanteren van eierstokweefsel. Ook embryonaal stamcelonderzoek behoort tot de mogelijkheden.” Daarvoor wordt wangslijmvlies aan de binnenkant van de wang weggeschraapt. Uit de stamcellen die uit het weefsel worden gehaald kan in theorie elke mogelijke cel gekweekt worden. “De biologische leeftijd van de donor valt zo weg, een enorm voordeel voor oudere vrouwen die zwanger willen geraken”, zegt Desutter. “Zelfs homoseksuele voortplanting, met de versmelting van twee mannelijke cellen is in theorie mogelijk. Ook de vraag om eicellen in te vriezen wordt overbodig, net zoals spermabanken en eiceldonatie. Je kan met deze techniek immers honderden geslachtscellen maken.”(SVL)