Direct naar artikelinhoud

Zwitserse kunstenaar David Weiss overleden

De kunstwereld rouwt om de dood van de Zwitser David Weiss (65), vooral bekend van zijn werk in duo met Peter Fischli. Fischli & Weiss, zoals ze meestal genoemd werden, werkten sinds 1979 samen aan een oeuvre van spectaculaire en toegankelijke installatiekunst in combinatie met film en fotografie.

Hun even grappige als anarchistische en maatschappijkritische toon plaatst hen in de traditie van Marcel Duchamp en de dadaïsten. Hun werk is terug te vinden in de belangrijkste openbare verzamelingen van hedendaagse kunst, zoals Tate Modern in Londen, Guggenheim New York, het Kunsthaus in Zürich en Hamburger Bahnhof in Berlijn. Fischli & Weiss kregen expo's in onder meer het Museu d'Art Contemporani van Barcelona, Boijmans Van Beuningen in Rotterdam en het Museum of Contemporary Art in Los Angeles. Ze waren ook te gast op alle grote kunstfestivals van Documenta Kassel, over Münster Skulptur tot de Biënnale van Venetië.

Hun bekendste werk is de film Der Lauf der Dinge (1986-1987), over hoe een kettingreactie een willekeurig verzamelde reeks objecten doet bewegen, vliegen, neerstorten en/of ontploffen. Het domino-effect, waarbij fysische en chemische processen in elkaar vloeien, wordt meermaals onderbroken, wat voor een hitchcockiaans suspense-effect zorgt. De 30 minuten durende film werd voor het eerst vertoond op Documenta. De film is volgens deskundigen een filosofisch commentaarstuk op het belang van het onbelangrijke.

De installaties van het kunstenaarsduo bestaan vooral uit alledaagse objecten die uit hun gewone context worden gerukt, waardoor hun eigenschappen met vaak humoristische gevolgen in vraag worden gesteld. Anders gezegd: door een geografische of linguïstische vervreemding, vanuit een haast kinderlijk naïef standpunt, verrijst een poëtische kern uit een prozaïsche tot banale (Weiss/Fischli interesseerden zich bijzonder voor 'afval') realiteit.

David Weiss overleed vrijdag aan kanker.