Direct naar artikelinhoud

'Regering installeert fiscaal apartheidsregime'

"De overheid zwicht voor het lobbywerk van de zwaargewichten. Hoe groter je bent, hoe zwaarder je weegt. Intussen merkt de regering niet dat ze een fiscaal apartheidsregime aan het installeren is." Michel Maus, professor fiscaal recht (VUB), maakt brandhout van de karaattaks die minister Koen Geens (CD&V) wil invoeren.

De diamantsector, Jetair, zelfs Volvo. Voor elk een specifiek belastingstelsel lijkt het wel?

"Precies. En dat bochtenwerk stoort mateloos. De politici gaan op bezoek bij Volvo en schrijven brieven met beloftes voor lastenverlagingen. En de gewone zelfstandige, die ook aankijkt tegen die hoge loonlast, ziet dat allemaal gebeuren.

"Alleen kan hij niet dreigen met een verhuis, en dus mag hij braafjes blijven betalen. Intussen bedraagt onze belastingdruk gemiddeld 45,3 procent van ons bruto binnenlands product. Ik zeg wel gemiddeld, want de grote bedrijven en multinationals ontspringen de dans."

Die grote bedrijven hebben wel veel volk op de loonlijst staan. Er moeten al veel kmo's verdwijnen om hetzelfde effect te hebben?

"Mathematisch klopt dat wel. Alleen is het op termijn een nefaste ontwikkeling. Niet alleen wordt het onderscheid almaar scherper, het vreet ook aan de competitiviteit van je economie.

"Terwijl de kmo's de achilleshiel zijn van ons economische model, komen zij almaar meer in de verdrukking. Laat die grote bedrijven maar dreigen met een vertrek. Ik moet het eerst nog eens zien. En zelfs al vertrekken ze, dan is dat collateral damage. Waar haal je op lange termijn je voordeel uit? Uit een eerlijke fiscaliteit of uit een fiscaliteit op basis van dreigementen? Ik denk dat ik het antwoord ken."

U bent echt boos?

"Er zijn nu al tal van uitzonderingsmaatregelen, en die worden telkens op maat van de grote bedrijven geschreven. De notionele intrest, de aftrek van de octrooiwinsten, noem maar op. Het maakt er de fiscaliteit enkel ingewikkelder op, en het zet de deur open voor een vlucht naar zwartwerk.

"Of vindt u het logisch dat u voor het rijhuisje dat u erft van uw oma 27 procent successierechten moet betalen, terwijl de erfenisrechten op een familiale onderneming in Vlaanderen 3 procent bedragen, ongeacht de grootte?

"De modale burger of kleine zelfstandige voelt zich terecht onheus behandeld door de overheid. En gaat dan maar zelf op zoek naar achterpoortjes, of denkt dat een klusje zonder factuur geoorloofd is. Logisch, want die uitzonderingen staan haaks op het gevoel van een rechtvaardige belastingdruk.

"En wie tegen de lamp loopt, is overgeleverd aan de totale willekeur van het sanctiesysteem van justitie, terwijl de grote fraudeurs hun zaak afkopen voor een habbekrats. En dan zijn we verbaasd dat het vertrouwen in de overheid en justitie op een dieptepunt zit."