Direct naar artikelinhoud

Duizenden Hongaren op straat tegen sluiting universiteit

Meer dan 20.000 Hongaren hebben gisteren in Boedapest geprotesteerd tegen de mogelijke sluiting van de Central European University. De regering van premier Orbán heeft een offensief gelanceerd tegen deze universiteit, die gefinancierd wordt door George Soros, een Amerikaanse miljardair van Hongaarse origine.

Een fotograaf van het Franse persbureau AFP schatte hun aantal op meer dan 20.000, organisatoren en onafhankelijke media gewaagden van een opkomst van 35.000 mensen. Volgens hen ging het om de grootste manifestatie sinds het protest tegen een belasting op internet in oktober 2014.

Met de betoging willen de sympathisanten van de universiteit druk uitoefenen op president János Áder om de wet niet te ondertekenen. Het staatshoofd heeft tot middernacht de tijd om dat te doen.

Het Hongaarse parlement schaarde zich dinsdag achter de wet, waardoor buitenlandse hogescholen zonder campus in eigen land niet langer een licentie zouden krijgen in Hongarije. De wet viseert de Central European University, een Engelstalige school die in 1991 is opgericht door Soros.