Direct naar artikelinhoud

'Enkel zondag telt. Nu bestaat er gewoon geen maandag'

Cancellara wilde in 2013 tweemaal scoren: in het voorjaar en op het WK. Zijn eerste afspraak kwam hij ruimschoots na: E3, Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix. En neemt u het van ons aan: Spartacus zal er morgen in Firenze alles aan doen om ook die pijnlijke lacune in zijn palmares op te vullen.

De voorbije week moest je zowel in de ploegentijdrit als in de individuele tijdrit vol aan de bak. Je grootste concurrenten voor de wegrit hebben die inspanning niet moeten leveren. Kan dat zijn weerslag hebben?

Fabian Cancellara: "Donderdag na de tijdrit voelde ik natuurlijk pijn in de benen, maar tegen zondagochtend zal ik ongetwijfeld voldoende hersteld zijn. Lang geleden heb ik dit plan samen met ploegmanager Luca Guercilena(van RadioShack, red.)uitgedokterd. We hebben uitgebreid besproken wat we wel en niet zouden doen. Voorlopig is alles gelopen zoals verwacht. Dankzij beide inspanningen gecombineerd met de Vuelta zal ik klaar zijn voor de wegrit. Als we daar niet van overtuigd waren, hadden we het ook niet op deze manier aangepakt.

"Natuurlijk ben ik diep gegaan. Maar dat ik die bronzen medaille gewonnen heb ondanks het parcours dat niet het mijne was, heeft me mentaal gesterkt."

Volgens Philippe Gilbert ben jij de topfavoriet.

"Iedereen is altijd maar over mij bezig. Misschien moet iedereen eerst maar eens naar zichzelf kijken? Hoe gaat het Belgische team zijn twee kopmannen op één lijn krijgen?"

Greg Van Avermaet is ambitieus, maar heeft ook aangekondigd dat hij voor Gilbert wil rijden.

"Is Van Avermaet ook een van de kopmannen? Drie leiders op zeven renners? Dat wordt interessant. Ik doelde eigenlijk op Bakelants. Hij is supersterk, heeft bij mijn weten nog steeds geen contract. Hoe gaat dat uitdraaien? Gilbert wil dat iedereen voor hem rijdt...

"Nu ja, telkens weer wordt hetzelfde spel gespeeld: zo veel mogelijk druk bij de anderen leggen. Sagan maakt zogezegd geen kans omdat hij er alleen voor staat. Voor Gesink zou het parcours te zwaar zijn. Eerlijk? Het kan me allemaal niet schelen. Ik geloof in mijn team, in onze sterkte en in mijn ambitie."

Je bent de voorbije maanden ettelijke keren gespot in Firenze.

(onverstoord)"Ik ben hier al eens met vakantie geweest. Maar dat is lang geleden..."

Laat jouw licht eens schijnen over het parcours.

"Het is zwaar. Een rollercoaster. Het is een parcours waar zowel ronderenners als klassieke renners hun gading kunnen vinden. Al is die lange klim te kort voor de echte klimmers. Die tweede helling is een muur. Die zal pijn doen. Daarna is het beetje links en rechts, op en neer en dan nog twee vlakke kilometers."

Volgens Gilbert zullen niet die steile stukken van de Via Salviati beslissend zijn, maar het vals plat dat er op volgt.

"Dat is niet verstandig om te zeggen want hierdoor heeft hij al in zijn kaarten laten kijken. Iedereen verwacht nu dat hij daar zal aanvallen en zal op zijn wiel zitten. Ik ken dit parcours als mijn broekzak, maar ga echt niet vertellen welke de heikele punten zijn."

Er wordt regen voorspeld.

"Als het regent, wordt elke meter beslissend. Dan wordt het WK dubbel zo hard, dubbel zo gevaarlijk. De kijkers zullen ervan genieten. Maar ik heb intussen al zo vele wedstrijden op mijn actief: regen, geen regen; lastig, makkelijk, ... Je moet gewoon mentaal sterk zijn."

Ben je er mentaal klaar voor? De voorbije jaren wilde je op belangrijke afspraken al eens in de fout gaan: zo gleed je op de Spelen in Londen domweg onderuit.

(knikt)"Net zoals ik viel in de Ronde van Vlaanderen dat jaar. Het positieve is dat ik leer van mijn fouten. Zo zal ik ook niet meer dezelfde fouten maken als op het wereldkampioenschap in Mendrisio in 2009."

Over welke fouten heb je het?

(lacht)"Dat ga ik je niet vertellen. Mijn concurrenten luisteren mee. Iedereen zal wel een idee hebben."

Was je te actief?

(lacht)"Wellicht. Dus misschien zal ik afwachten, ja. Ik heb die luxe. Ik heb hier al een medaille behaald terwijl mijn concurrenten met legen handen staan."

Gilbert antwoordt dan dat hij al een wereldtitel op de weg heeft in tegenstelling tot jou.

"Geloof me, hij wil die regenboogtrui even hard als ik."

Het is van de weinige grote overwinningen die ontbreekt op je rijkelijke palmares. Hoe graag wil je zondag winnen?

"Het wordt mijn laatste wedstrijd van het seizoen. Enkel zondag telt. Op dit moment bestaat er gewoon geen maandag."