Direct naar artikelinhoud

Dochter Arnault wordt nummer twee bij Vuitton

Delphine Arnault, dochter van de Franse miljardair Bernard Arnault, wordt vicedirecteur-generaal bij het luxeconcern Louis Vuitton.

De 38-jarige Delphine gaat vanaf september aan de slag en zal aan het hoofd van Vuitton een tandem vormen met topman Michael Burke. Dat maakte het bedrijf bekend.

Louis Vuitton is het belangrijkste merk binnen Arnaults luxeconcern LVMH en het meest waardevolle luxemerk ter wereld. Het label staat voor een omzet van circa 7 miljard euro, een kwart van de hele groep.

Delphine Arnault krijgt er als nummer twee de verantwoordelijkheid over de creatieve afdeling en het volledige ledergamma. Haar missie is om het imago van het luxemerk verder op te krikken, met nog exclusievere en duurdere producten. Dat moet een antwoord bieden op het 'luxeprobleem' van Vuitton: het merk wordt te alomtegenwoordig om nog exclusief te zijn. Tegelijk moet ze de verkoop opkrikken in een tijd waarin de groei in China vertraagt en de Europese klanten besparen.

Delphine Arnault was tot nu toe aan de slag bij het modehuis Dior, waar ze aan de basis lag van de aanstelling van Raf Simons als creatief directeur.

Vakantiejobs

Samen met haar jongere broer Antoine, die vandaag aan het hoofd staat van het Italiaanse schoenenmerk Berluti, is Delphine altijd voorbestemd geweest om een sleutelrol op te nemen in het concern van haar vader. Als tiener al deed ze vakantiejobs in een Diorboetiek.

Ze studeerde aan de London School of Economics en stapte na twee jaar bij consultant McKinsey over naar de familiegroep, waar ze intussen verschillende functies doorliep. Ze zit ook in de raad van bestuur van LVMH.

LVMH was in 2012 goed voor een omzet van 28 miljard en een nettowinst van 3,9 miljard euro. De groep omvat ruim 60 luxemerken waaronder Vuitton, Céline en het champagnehuis Moët & Chandon.

Bernard Arnault geldt vandaag als rijkste man van Frankrijk. Hij kwam vorig jaar in Frankrijk zwaar onder vuur te liggen nadat hij de Belgische nationaliteit had aangevraagd, wellicht als onderdeel van een uitgekiend opvolgingsplan. Maar zo ver kwam het niet.