Direct naar artikelinhoud

Podiumopleidingen in Antwerpen liggen onder vuur

De afdeling Podiumkunsten van de Artesis Hogeschool Antwerpen kreeg de afgelopen dagen zware kritiek te slikken.

"Ja, er is een probleem, maar dat heeft noch met de docenten noch met de afgestudeerden te maken." Zo reageert Herman Mariën, het opleidingshoofd podiumkunsten van de Artesis Hogeschool Antwerpen, op de kritiek die zijn afdeling de voorbije dagen te slikken kreeg van ex-docenten als Koen van Kaam, die een opiniestuk liet publiceren in het tijdschrift Rekto:verso, en Bart Meuleman. "Het is het schoolvoorbeeld van een kapotgesaneerde en moegefuseerde instelling", schreef Van Kaam, terwijl Meuleman het in De Standaard had over "een lijk dat wordt meegezeuld".

Mariën: "Al sinds de Studio Herman Teirlinck en het Conservatorium onder leiding van Dora van der Groen in 1995 opgingen in de Artesis Hogeschool Antwerpen krijgen de opleidingen 'Woordkunst', 'Kleinkunst' en 'Acteren' te weinig middelen. Sindsdien is ons budget nog eens met 40 procent gedaald. Die systematische onderfinanciering gaat samen met een systematische onderwaardering vanuit het ministerie van Onderwijs voor kunstopleidingen. De macht van het getal regeert. Met onze 80 à 90 studenten betekenen wij niks binnen een hogeschool met 7000 studenten."

Volgend jaar krijgt de opleiding nog maar eens een herstructurering, maar van die School of Arts verwacht Mariën weinig heil. Daarom stopt hij ook als opleidingshoofd in oktober. "Ook binnen de nieuwe plannen krijgen onze opleidingen te weinig autonomie. Men zegt A, maar durft geen B te zeggen."

Wel ontkent het opleidingshoofd dat het niveau van de docenten of dat van de afgestudeerden ondermaats zou zijn. "Vorig jaar werden we net als de opleidingen in Brussel, Leuven en Gent doorgelicht. Wij waren de enigen die op het onderdeel 'gerealiseerd niveau' de beoordeling 'goed' kregen en samen met Brussel de enigen waarvan ook het personeel als goed gekwalificeerd werd. En als je naar het lijstje bekende acteurs en artiesten kijkt die onze opleiding heeft opgeleverd, kan je ook moeilijk beweren dat zij niet succesvol zijn doorgestroomd naar het beroepsleven."

"Onze studenten zijn ook meer tevreden over de opleiding dan de jaren daarvoor", gaat Mariën verder. "Dat blijkt uit een enquête. Bovendien melden zich jaarlijks nog steeds heel wat nieuwe studenten aan. Dit jaar hebben we al meer dan 350 kandidaten voor de toelatingsproeven. Vergeet ook niet dat 40 procent van alle bachelorstudenten 'Drama' en meer dan 30 procent van alle masterstudenten 'Drama' bij ons studeerden in het academiejaar 2010-2011."