Direct naar artikelinhoud

Aalstar stunt met noodploeg tegen Charleroi

Wat een schril contrast in het Forum: de euforie bij Aalstar tegenover de frustraties bij Charleroi. Aalstar had met een noodploeg de stuntzege (100-97) neergezet, bij Charleroi werd coach Bozzi uitgesloten. 'De eerste keer in 25 jaar als coach.'

Geen Tinsley, Raivio, Anderson en Hartsock bij Aalstar, waardoor er slechtszeven spelers overbleven. Wat het spelmakersduo Steinbach-El Khounchar bracht, was erg verrassend. 21 en 18 jaar oud, een beetje overhaast en onwennig gestart, daarna betrouwbaar, defensief fel en offensief productief.

"Zonder spelmaker kan je niet winnen, die jonge gasten runnen veertig minuten onze aanval, onder druk en zonder balverliezen. Kijk naar dat laatste shot van Steinbach, dat bewijst lef en karakter", loofde Dean zijn jonge belofte.

"Dit is genieten", zei Arne Steinbach, broer van Speler van het Jaar Jorn. "Gezien het blessureleed wist ik dat ik veel minuten zou krijgen. Ik voelde meer vertrouwen dan druk. Balverliezen beperken en het team doen draaien, dat is me goed gelukt."

De emoties laaiden hoog op bij Charleroi. Niet alleen het verlies, vooral de uitsluiting van coach Bozzi zette kwaad bloed. Op het eind van het derde quarter verkwanselt Charleroi een laatste aanval. Als de wedstrijdbal tot bij hem rolt, gooit Bozzi hem naar ref Coussement. Gestrekt, niet met een bots, zoals de geplogenheden voorschrijven. "Te hard en onrespectvol", oordeelt de West-Vlaamse spelleider, die Bozzi met een technische fout bestraft. Even later volgt de uitsluiting.

"De eerste uitsluiting in mijn 25-jarige carrière", baalde de coach. "Ja, we moeten beter onze emotie onder controle houden. Maar wat hier gebeurt. Nooit heb ik een spelleider of collega-coach onrespectvol behandeld, en dan dit ... ."

Bij zijn matchanalyse was Bozzi eerlijk: "Het grote hart van Aalstar en het gepast zoeken naar hun torens Young en Tofi: dat gaf de doorslag. En zelf speelden we offensief met slechts twee spelers. Dat is niet het basketbal dat ik wil zien."

Leuven - Luik84-76

Aalstar - Charleroi100-97

Oostende - Pepinster99-71

Antwerp - Bergen56-49

1.Oostende1511426

2.Aalstar159624

3.Bergen159624

4.Antwerp158723

5.Luik156921

6.Charleroi137620

7.Leuven145919

8.Pepinster1431117