Direct naar artikelinhoud

Vier gangen voor geen geld

Heeft je portemonnee last om het einde van de week te halen? Zet je schrap voor een les economie voor dummy’s. Stap 1: je trakteert je vrienden op een viergangendiner dat je stiekem geen bal kost. Stap 2: je maten zijn impressed én heel wat guller bij de het volgende rondje aan de toog.

Nooit meer in de puree

Voor 4 personen200 g mascarpone

2 eierdooiers

6 eiwitten

6 afgestreken eetlepels suiker

4 eetlepels amaretto (eventueel)

4 appelen

1/2 koffielepel kaneel (eventueel)

cacaopoeder

Zo maak je het

Meng de mascarpone met de eierdooiers.

Klop de eiwitten op met de suiker en spatel het onder het mascarponemengsel.

Doe eventueel de amaretto in een kom.

Schil de appelen en snijd het klokhuis eruit. Rasp de appelen boven de kom, zodat alle pulp en sap zich kunnen vermengen met de amaretto. Voeg eventueel de kaneel toe. Meng goed.

Neem 4 glaasjes. Lepel wat van de geraspte appel in elk glas.

Vul het glas verder op met de mascarpone. Laat minstens 2 uur rusten in de koelkast.

Werk voor het serveren af met cacaopoeder.

Een eurootje minder

Vervang de mascarpone door volle plattekaas. Je hebt dan ook ineens een calorietje minder.

hot dessert

Van dit ‘koele’ dessert kan je snel een ‘warme’ en even voordelige winterversie maken. Zet het appelmengsel gedurende 3 minuten op maximaal vermogen in de microgolfoven. Klop 2 dl slagroom stijf met 2 eetlepels suiker. Serveer bij de warme appelen.

Voor 10 hapjes1 stokbrood

1 teentje knoflook

1 blikje tonijn op olie (ongeveer 200g)

150 g cheddar

versgemalen zwarte peper

Zo maak je het Verwarm de ovengrill voor.

Snijd het stokbrood in schuine stukken.

Pel het teentje knoflook.

Wrijf de snijvlakken van het brood in met het teentje knoflook.

Rooster de bruschetta kort aan beide kanten onder de grill.

Laat het blikje tonijn uitlekken.

Prak de tonijn fijn en beleg hiermee de toastjes.

Bestrooi met peper.

Rasp de cheddar grof en leg op elk toastje een beetje van de kaas.

Serveer koud of zet de bruschetta nog eventjes onder de grill tot de kaas gesmolten is.

Pimp your bruschetta

De tonijn in dit hapje kun je extra pit geven door er een beetje tabasco, worcestershiresaus, stukjes ansjovis of kappertjes onder te mengen. Pick & mix... het kan allemaal!

Voor 4 personen

3 uien

30 g boter of margarine

1 groot blik gepelde tomaten

(800 g)

2,5 dl water

5 laurierblaadjes

1 koffielepel gedroogde tijm

2 runderbouillonblokjes

cayennepeper

100 g feta

1 bosje lente-uitjes (eventueel)

Zo maak je het Pel de uien en snijd in grove stukken.

Neem een kookpot, verhit de boter of margarine en laat de uien glazig worden. Let op dat ze niet bruin kleuren.

Voeg de volledige inhoud van het blik gepelde tomaten toe, alsook het water. Voeg de laurierblaadjes, de tijm en de bouillonblokjes toe. Laat even doorkoken en verwijder de laurierblaadjes.

Mix de soep en kruid eventueel bij met een beetje cayennepeper.

Verkruimel de feta met de hand. Snijd de lente-uitjes in ringetjes.

Verdeel de soep net voor je aan tafel gaat over de kommen.

Schik in iedere kom een beetje verkruimelde feta en wat ringen lente-ui.

Vers versus blik

Er is helemaal niks mis met tomaten uit blik. Ze worden geoogst op het hoogtepunt van hun rijpheid (en je hoeft ze niet zelf te pellen). Tijdens het seizoen zelf, in de volle zomer, kosten tomaten minder dan een halve euro per kilo en dan kan je wel gaan voor verse tomaten.

Een ander alternatief is tomaten uit de diepvries. Voeg dan geen water meer toe, want bij het ontdooien komt al veel vocht vrij.

Lekker koken met een klein budget, €14,95, Standaard Uitgeverij.

Voor 4 personen300 g dunne sneetjes ontbijtspek

400 g spaghetti

6 eieren

2 dl room

enkele blaadjes rucola

100 g Parmezaanse kaas

versgemalen zwarte peper en zout

Zo maak je het Verwarm de borden voor in een oven van 100°C.

Kook de spaghetti beetgaar in gezouten water. Gebruik geen deksel.

Snijd het spek in stukjes. Bak ze krokant in een antiaanbakpan. Houd warm. Klop de eieren los met de room. Kruid met zout.

Giet de spaghetti eerst af in een vergiet en stort hem dan onmiddellijk terug in de nog warme kookpot.

Roer er het ei-roommengsel onder. Door de warmte zal het mengsel garen.

Haal de borden uit de oven. Verdeel er de spaghetti over. Werk af met stukjes spek en een paar blaadjes rucola.

Schaaf wat Parmezaanse kaas over de borden en bestrooi met zwarte peper.

Dien onmiddellijk op!

Mag het iets meer zijn?

Ook lekker met gerookte zalm in plaats van spek. Snijd enkele plakjes in reepjes en strooi ze op het laatst over de pasta.

Italiaans dessert met appeltjes en kaneel

Supertomatensoep met feta

Bruschetta met tonijn en kaas

Spaghetti carbonara nieuwe stijl