Direct naar artikelinhoud

Alberto Contador wil Giro, Tour en Vuelta winnen in één seizoen

Alberto Contador rijdt de komende twee seizoenen voor het Deense team van Bjarne Riis, een persconferentie maakte dat gisteren officieel. Het team zal Saxo Bank-Sun Gard heten en precies dat was het echte nieuws: sponsor Saxo Bank doet er ondanks een aangekondigd vertrek minstens nog één jaar bij.

Tourwinnaar gaat bij zijn nieuwe Deense team Sun Gard-Saxo Bank voor unieke uitdaging

Ook de ambitie van ‘El Pistolero’ baarde opzien: hij wil met Bjarne Riis Tour, Vuelta en Giro winnen binnen hetzelfde jaar.

Eigenlijk was het in de Tour al bekend geraakt: Alberto Contador zou bij ‘Team Riis’ de broertjes Schleck vervangen als kopman voor het rondewerk. Toen gold het nog als een hardnekkig gerucht, gisteren maakte de manager het zelf officieel: “Ik ben trots dat de beste renner van de wereld volgend jaar onder contract staat bij een Deens Team.” Alberto Contador, dus.

Wat gisteren verbaasde was niet zozeer de overgang op zich, wel de ambitie die de Spaanse Tourwinnaar zichzelf stelt bij zijn nieuwe team: El Pistolero wil in één en hetzelfde jaar Giro, Tour én Vuelta winnen. Zelf zou hij dat niet uitspreken, maar Bjarne Riis zei het dus wel: “De ambitie is duidelijk”, aldus de Deense manager. “We gaan voor de Tour, maar we hebben gepraat over de telefoon en Alberto wil in één jaar Giro, Vuelta en Tour winnen. Dat is een ambitie waar ik deel van wil uitmaken.”

Contador was gisteren niet aanwezig op de persconferentie en beperkte zich in zijn officiële communicatie naar gewoonte tot een paar gladgestreken zinnen: “Ik ben verheugd om bij ‘Riis Cycling’ een tweejarig contract te tekenen. Met de unieke filosofie en teamspirit binnen het team ben ik verzekerd van de best mogelijke steun van sponsors, omkadering en ploegmaats. Samen kunnen we de komende jaren een heel belangrijke rol spelen in de wereld van het wielrennen.”

Het is niet duidelijk hoe het nieuwe team van Riis er volgend jaar zal uitzien. Zoals bekend rijden de huidige kopmannen Fränk en Andy Schleck in 2011 voor een nieuw Luxemburgs team, waar ook de huidige Saxorenners Jacob Fuglsang, Jens Voigt en Stuart O’Grady aan de slag zouden gaan. Riis benadrukte alvast dat er geen invasie van Contadorgetrouwen moet worden verwacht. “Natuurlijk zullen een aantal van zijn vaste ploegmaats volgen, maar het zullen er geen tien zijn”, aldus Riis. Alvast één onverwachte naam wenste gisteren spontaan te solliciteren. Michael Rasmussen, momenteel aan de slag bij het Italiaanse tweederangsteam ‘Miche’ liet zijn interesse blijken: “Ik zou graag deel uitmaken van dit scenario”, zei de gele trui die uit de Tour van 2007 werd gezet. “Volgens mij is dat niet onrealistisch, maar de eindbeslissing ligt bij Bjarne Riis.”

Nu, Saxo Bank-Sun Gard zal Michael Rasmussen niet nodig hebben om het internationale peloton te domineren. Zoals het er nu naar uitziet zal Riis met Contador en Fabian Cancellara de beste ronderenner en de beste classicus in zijn team hebben. En het lijkt precies dat vooruitzicht dat sponsor Saxo Bank heeft doen besluiten om de voorbije weken een bocht van 180 graden te nemen. Lang was aangekondigd dat de Deense financiële instelling zich uit de wielrennerij zou terugtrekken, volgens een officiële verklaring van Saxo Bank omdat ‘wielermarketing niet de niche aansprak die de bank viseerde’. Vandaag is dat dus wel opnieuw zo. “Ik ging naar de Tour om afscheid te nemen van het team”, zei Saxo-eigenaar Lars Seier Christensen gisteren. “Maar de plannen van Bjarne Riis klonken zo spannend dat we er nog een jaar bij wilden doen. De figuur van Contador binnen het team maakt die beslissing wel makkelijker.”

Doordat Saxo Bank verlengt, is er geen plaats voor een nieuwe ‘title sponsor’ binnen het Deense team. Daarover was de voorbije weken nochtans voortdurend speculatie geweest. Het leek erop alsof fietsenfabrikant ‘Specialized’ een bank vooruit zou gaan en van fietsenleverancier zou promoveren tot hoofdsponsor, dit om tegenwind te geven aan het groeiende marktaandeel van concurrent Cervélo dat eerder al met een eigen team begon. Wat de inbreng is van Specialized binnen de huidige constellatie, blijft onduidelijk. Riis noemt de fietsenfabrikant een hoofdsponsor, maar de de merknaam zal niet opgenomen worden in de teamnaam van volgend seizoen, die officieel ‘Team Saxo Bank-Sun Gard’ zal luiden. Specialized blijft wel de persoonlijke sponsor van Alberto Contador: het betaalt de renner daar jaarlijks 700.000 euro voor.

Het is precies die overeenkomst die een overgang van Contador naar het Belgische QuickStep onmogelijk maakte. In de voorbije Tour had sponsorbaas Frans De Cock nochtans andermaal zijn interesse voor de Spaanse renner laten blijken. Manager Patrick Lefevere doet echter een ander verhaal: “Onze interesse was nu onbestaande”, aldus Lefevere. “Contador hangt vast aan Specialized, dat contract loopt nog een aantal jaar. Wij tekenden vorig seizoen een contract bij Merckx. Dat maakt de logica simpel. Er was geen interesse meer voor Alberto Contador.” De QuickStepmanager stelt zich wel vragen bij de financiële slagkracht van ‘Team Riis’, dat het ondanks de grote namen in de ploeg met een officieel budget van 7 miljoen euro zou rooien. “Als ik dat budget in de krant lees”, aldus Lefevere, “dan denk ik: ‘Ofwel is dit journalistieke luiheid ofwel moet ik opnieuw naar de lagere school. Als 7 miljoen euro volstaat dan kan ik echt niet meer rekenen.”