Direct naar artikelinhoud

Aantal Belgische maffiosi verdubbelt in drie jaar tijd

In ons land zijn zeker 2.600 mensen lid van ongeveer 253 criminele bendes. Omdat ze veelvuldig feiten plegen en winst en macht het doel is, worden ze ingedeeld als maffia. Opvallend: één op de drie leden is Belg.

De 2.674 leden zijn in 2012 tijdens onderzoeken door de federale politie georganiseerde misdaad geïdentificeerd maar niet (allemaal) opgepakt. In 2010 verdacht de politie nog geen 1.500 personen die tot 200 organisaties behoorden: bijna een verdubbeling in drie jaar tijd dus. In 2011 steeg dat naar 2.083 verdachten bij 222 organisaties.

Een derde van de 253 dossiers die de politie opstartte in 2012 speelde zich af in Brussel. Andere belangrijke bolwerken zijn Antwerpen, Charleroi en Dendermonde.

Een op de drie dossiers draaide om geld witwassen, daarna volgen import en export van cocaïne, vervalsingen van documenten en fraude. Alle bendes hebben gemeen dat ze bedreigingen en geweld gebruiken om hun doel te bereiken.

33 procent van de bendeleden heeft de Belgische nationaliteit, en dat is de meteen grootste groep. De top-vijf wordt vervolledigd door Nederlanders, Roemenen, Marokkanen en Italianen. Opmerkelijk ook in het rapport: 12 procent van de verdachten zijn vrouwen. Ze nemen meestal de taak van boekhoudster of secretaris op zich.