Direct naar artikelinhoud

Wout Bru wil Vlaamse scholieren gezond leren eten

Wout Bru gaat de Jamie Oliver-toer op. De topchef begint een kruisvaart om kinderen op school gezonder te laten eten.

Bru wordt ambassadeur van organisatie De Kinderkok, die gezonde eetgewoonten wil promoten bij schoolgaande kinderen. De organisatie vraagt aan minister van Onderwijs Pascal Smet (sp.a) om één lesuur per week aan 'gezonde voeding en gezond koken' te besteden.

"Dat kan bijvoorbeeld door een les 'gezond eten en koken' te introduceren", zegt initiatiefnemer Tim Devolder. "Of door leerlingen zelf achter het fornuis te zetten. De Kinderkok heeft een pedagogisch lessenpakket klaar voor het basisonderwijs en we zullen dat dit najaar nog aan alle Vlaamse basisscholen voorstellen."

Volgens sterrenchef Wout Bru moeten we ingrijpen voor het straks te laat is. "Op elke speelplaats vind je kinderen die louter door ongezonde voeding met overgewicht kampen. Kinderen denken bovendien dat eieren door het personeel van de supermarkt worden gemaakt. En het verschil tussen een aardbei, een framboos en een braambes is hen al helemaal vreemd. Dan kun je alleen maar concluderen dat er dringend nood is aan dit soort initiatieven", zegt Bru.

De chef pleit ervoor om scholen te verplichten hun leerlingen minstens één lesuur per week gezond te leren koken en eten.

Het lesuur 'gezonde voeding en gezond koken' is niet gratis. De Kinderkok vraagt aan de scholen 140 euro om de kok te betalen en 4,5 euro per kind voor de ingrediënten.