Direct naar artikelinhoud

De Wever en Di Rupo maken haast

Verkiezingsoverwinnaars Bart De Wever (N-VA) en Elio Di Rupo (PS) hebben gisteren een eerste keer samen rond de tafel gezeten. Een kennismakingsgesprek - beide stemmenkanonnen kennen mekaar amper - maar ook meteen een serieuze aanzet tot echte regeringsonderhandelingen. Als de koning vandaag of morgen een wegbereider op pad stuurt, moet die voor De Wever en Di Rupo haast maken.

Twee verkiezingsoverwinnaars starten regeringsonderhandeling met discreet overleg

Over de inhoud van het lange gesprek tussen Di Rupo en De Wever bleven de lippen stevig op mekaar. Discretie en sereniteit zijn de ordewoorden bij zowel PS als N-VA. Beide leidende partijen willen koste wat het kost een herhaling van de lijdensweg van 2007 voorkomen.

Koning Albert zette gisteren zijn consultatieronde voort. De partijvoorzitters Wouter Van Besien (Groen!), Jean-Michel Javaux (Ecolo), Caroline Gennez (sp.a), Joëlle Milquet (cdH) en Didier Reynders (MR) passeerden de revue in Laken. Vandaag mogen CD&V, Open Vld, Lijst Dedecker en de Parti Populaire op het paleis nog hun analyse van de verkiezingsuitslag komen maken. Als hij alle democratische partijen met parlementszetel over de vloer heeft gekregen, zal de koning een of twee informateurs uitsturen.

De twee grote winnaars van de stembusslag, Bart De Wever en Elio Di Rupo, hebben niet gewacht op de koning. Maandag hadden ze al telefonisch contact, gisterennamiddag zaten de voorzitters van de twee grootste partijen van het land een eerste keer samen. De twee politieke tenoren kennen mekaar amper. Toen De Wever in 2007 - na een campagne waarin hij expliciet Di Rupo viseerde - mee aan tafel schoof op Hertoginnedal was de PS nog niet mee aan boord gehesen, de regeringen die daarna werden gevormd mét de Franstalige socialisten werden door de N-VA ijskoud onthaald.

“Ze moeten mekaar nog wat besnuffelen”, klonk het zowel bij N-VA als PS. “Maar het was zeker geen oppervlakkige ontmoeting. De Wever en Di Rupo hebben vastgesteld dat de wil om een regering te vormen aanwezig is, maar dat er nog een hele afstand te overbruggen is.”

Over de inhoud van de gesprekken liet de entourage van de twee voorzitters niets los. Ook de locatie van het onderhoud bleef geheim, je weet maar nooit of je ze in de nakende regeringsonderhandelingen nog nodig hebt. “Wij hechten erg veel belang aan een goeie start”, verduidelijkt de woordvoerder van Di Rupo. “De toestand is ernstig, wij willen de zaken niet verder bemoeilijken.”

De Wever en Di Rupo zijn klaar om uit de startblokken te schieten als de koning vandaag of morgen een informateur aanduidt. Bij de andere partijen wordt gespeculeerd dat het staatshoofd meteen De Wever himself er op uitstuurt. De N-VA heeft als jonge partij weinig ervaren boegbeelden, en zeker niemand die een rechtstreekse lijn onderhoudt met het paleis. In het scenario waar De Wever het pad effent als informateur kan Di Rupo de klus dan klaren als formateur. Ook een ervaren Vlaamse socialist, genre Johan Vande Lanotte, kan als eerste in de ring gestuurd worden om de brug tussen N-VA en PS te verstevigen.