Direct naar artikelinhoud

Ondernemers zetten roze bril op

De Duitse en de Belgische ondernemers zien de toekomst met vertrouwen tegemoet. De Ifo-index, de graadmeter van het Duitse vertrouwen, klom in januari met 0,5 punt tot 110,3. Dat is ongezien sinds de Duitse eenmaking. In eigen land steeg de conjunctuurbarometer van de Nationale Bank van 3,1 in december naar 4,5. Daarmee piekt het Belgische ondernemersvertrouwen op het niveau van september 2007.

Het gestegen vertrouwen verraste economen. Die hadden voor beide landen een stabilisering voorspeld. Maar de Duitse ondernemers zien voorlopig geen einde komen aan het fel bejubelde wirtschaftswunder. In België verbeterde het vertrouwen in alle ondervraagde bedrijfstakken. Alleen in de bouwnijverheid is er wat pessimisme, vooral door de slechte weersomstandigheden.

In de Londense City werd de Belgische barometer met extra aandacht gevolgd. “Het blijft een goede graadmeter voor de omringende landen”, zegt Kenneth Broux, Belgische marktstrateeg bij Lloyds Banking in Londen. “België is een kleine economie die sterk exportgericht is. De barometer heeft een onmiddellijk effect op de markt. Is hij goed, dan stijgen de beurzen, trekt de euro aan en daalt de spread op de obligatiemarkten.” Zoals gisteren gebeurde.