Direct naar artikelinhoud

Advocaat Karel De Gucht: 'We vermorzelen de fiscus'

Karel De Gucht (Open Vld) en de bijzondere belastinginspectie (BBI) hebben gepraat over een minnelijke schikking in een belastingzaak die tegen de Eurocommissaris loopt. Van een deal kan echter geen sprake zijn. De fiscus en De Gucht staan met getrokken messen tegenover mekaar.

Het rondje spierballen rollen tussen Karel De Gucht en de BBI heeft een nieuw hoogtepunt bereikt. Gisteren meldde De Tijd dat De Gucht dan toch zou kiezen voor een minnelijke schikking in de zaak, die teruggaat tot 2005. De Gucht plukte toen de vruchten van zijn verkooprecht op aandelen van de Belgische verzinkingsgroep Vista. Zo'n miljoen euro.

Financiën wil weten of De Gucht daar geen belastingen op hoorde te betalen. Volgens de advocaat van De Gucht, Victor Dauginet, is daar absoluut geen sprake van. De zaak is nu al maanden het onderwerp van een boksmatch tussen De Gucht en de BBI.

In de tussentijd is er wel gepraat. De BBI deed een voorstel tot minnelijke schikking, maar dit wordt door advocaat Dauginet bestempeld als "een idiote vordering". Daarop werd een tegenvoorstel gedaan. Er werd een advocaat tussen beide partijen geplaatst om de gesprekken vlot te trekken, maar dat lukte niet.

De fiscus maakte een nieuw voorstel over aan De Gucht, maar hierin zat nog steeds een boete bij, maar daar wil de Eurocommissaris niet van weten. Geen deal dus. De fiscus grijpt nu terug naar de eerste, volgens Dauginet "idiote" vordering en zal die verdedigen.

Dauginet is ondertussen strijdvaardiger dan ooit. "Dat ze maar doen. Ze hebben geen poot om op te staan. Ik heb al alle grote zaken tegen hen gewonnen", klinkt het. Voor hem is het duidelijk en het lek van gisteren heeft de hele zaak alleen maar op scherp gezet. "Er waren vier voorwaarden aan een deal verbonden. Eén daarvan was dat wij de exclusiviteit zouden krijgen voor de mededeling aan de pers. Als ze dit al beginnen schenden van bij het begin, dan kan er van een akkoord geen sprake zijn. Ze blijven daar maar hun beroepsgeheim schenden."

De Gucht zelf liet gisteren in een reactie aan persagentschap Belga verstaan verontwaardigd te zijn door de lekken. "Ik kijk met ongeloof en verontwaardiging naar de selectieve en gekleurde manier waarop de fiscale administratie blijkbaar lekken organiseert naar de pers", zei hij vanuit de hoofdzetel van de Wereldhandelsorganisatie (WHO) in Genève. "Maar", voegde hij eraan toe, "ik ben niet zinnens om daarop via de pers te reageren."

"Mijn advies is duidelijk", zegt zijn advocaat Dauginet nog. "We vermorzelen ze." Hij leek gisteren als door een wesp gestoken. "Ik kan u verzekeren: als de BBI op deze manier de politieke carrière van mijn cliënt wil breken, zal de tegenclaim gigantisch zijn. Dat ze daar maar goed weten waar ze aan begonnen zijn."

BBI-directeur Karel Antonissen bleef op zijn beurt kalm. "Ik ontken ten stelligste dat dit van bij ons komt. We worden daar altijd van verdacht... Dat wij geen poot hebben om op te staan? Geen commentaar."

De Gucht stevent nu af op een publiek fraudeproces. Tegen de vordering van de fiscus zal de advocaat van De Gucht meteen een bezwaarschrift indienen. "Daarna volgen opnieuw zes maanden om te onderhandelen", zegt Dauginet. "Als dat niets oplevert, stappen wij naar de rechtbank met schadeclaims."