Direct naar artikelinhoud

Extreemrechts niet aan de macht in Wenen

Bij de lokale verkiezingen in Wenen heeft de extreemrechtse FPÖ een opmars gemaakt, al moest de partij uiteindelijk het onderspit delven. De sociaaldemocratische SPÖ blijft zo aan de macht in de Oostenrijkse hoofdstad.

Het 'rode Wenen' stond de afgelopen tijd fors onder druk, maar is uiteindelijk niet gebarsten. De stembusgang van gisteren werd gezien als een belangrijke graadmeter in de vluchtelingenkwestie. De sociaaldemocratische SPÖ, sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog onafgebroken aan de macht, heeft volgens prognoses 39,4 procent van de stemmen behaald. Het slechtste resultaat in decennia, maar uiteindelijk ruim voldoende om de extreemrechtse FPÖ van een overwinning te houden.

Van tevoren zouden de sociaaldemocraten voor die uitslag hebben getekend. De verkiezingscampagne werd gedomineerd door de vluchtelingencrisis. Waarnemers dachten vooraf dat de FPÖ van Heinz-Christian Strache zou kunnen profiteren van de onrust. Waar de partij in de peilingen kon rekenen op meer dan 40 procent, stopte de teller bij de verkiezingen op 32,3 procent. Nog altijd een record voor de partij, maar de droom van Strache, de burgemeesterssjerp, ligt desalniettemin in duigen. De SPÖ zal haar coalitie met de groenen, die 11,1 procent behaalden, kunnen voortzetten.

Humanitaire visie

Volgens de sociaaldemocratische burgemeester Michael Häupl won zijn humanitaire visie op de vluchtelingenkwestie het van de xenofobie van de FPÖ. "Ik denk dat het belangrijk is mensen te helpen die naar ons komen, op de vlucht voor moord, terreur of honger in vluchtelingenkampen", zei hij. "Ik ben natuurlijk niet blij dat we minder steun hebben vergaard dan in het verleden, maar aan de andere kant kan ik leven met dit resultaat."

Ook Strache, die bondskanselier wil worden en tijdens de campagne pleitte voor een hek langs de grens, toonde zich tevreden. "Niemand zal afbreuk kunnen doen aan ons succes. Vandaag is het niet gelukt, maar we zijn een stap dichterbij gekomen."