Direct naar artikelinhoud

In een week dubbel zoveel Irakezen terug als in 2014

Honderdtwintig Irakezen keerden de voorbije week vrijwillig terug naar Bagdad, en dat zijn er dubbel zoveel als in heel 2014. Staatssecretaris Theo Francken (N-VA): "Mijn diensten boeken tot tweemaal per week meer dan vijftig plaatsen op de vlucht naar de Iraakse hoofdstad."

Vorig jaar vroegen amper 57 Irakezen een enkeltje Bagdad aan. Voor die 'vrijwillige terugkeer' krijgen ze hulp van de Belgische regering. Tot september van dit jaar stapten er 141 op het vliegtuig, daarna kwam de kentering. Vorige week maakten maar liefst 120 Irakezen op eigen verzoek de terugreis naar Bagdad. In een week tijd keerden er dus dubbel zoveel afgewezen asielzoekers terug als in het hele jaar ervoor. Tegelijk blijft de instroom van Irakezen hoog. In diezelfde acht dagen waren er 209 die een asielaanvraag indienden.

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) ziet een rechtstreeks verband tussen de stijging van de vrijwillige terugkeer en zijn campagne op Facebook.

"Met onze campagne zijn we erin geslaagd met zeer weinig middelen een maximale impact te hebben. De foute verwachtingen van duizenden alleenstaande mannen uit Bagdad zijn grondig bijgesteld. Het was als overheid onze plicht om deze mensen op een correcte en transparante wijze te informeren."

Gedwongen uitwijzingen

Zo werden er Arabische berichten verspreid op meer dan 240.000 Facebook-profielen van jonge Irakezen. Zij waren specifiek gescreend op hun interesse in migratie naar België. Elke Iraakse asielzoeker die al asiel had aangevraagd in ons land, kreeg ook een gepersonaliseerde brief, waarin hem duidelijk werd gemaakt dat er een beslissingsstop geldt.

Wat die beslissingsstop betreft, velt het Commissariaat-Generaal voor de Vluchtelingen en Statenlozen (CGVS) sinds 3 september geen oordeel meer over de asielaanvragen van Irakezen uit Bagdad en omstreken. De ambtenaren van het CGVS merkten dat ze allemaal probeerden met een gelijkaardig verhaal aan geldige papieren te raken. Ze vermoedden dat hier een netwerk van mensensmokkelaars achter zit, dat ook rondvertelt dat het in België makkelijk is om je familie te laten overkomen.

De cijfers van de Irakezen die vrijwillig terugkeren, staan in schril contrast met zij die België gedwongen moesten verlaten. De Iraakse overheid wil daar niet aan meewerken, waardoor dit nauwelijks lukt. In 2014 waren er 8, in 2015 tot dusver 7. In de maanden juli en augustus waren de Iraakse asielzoekers verantwoordelijk voor bijna de helft van alle asielaanvragen.

Het tijdelijk statuut voor vluchtelingen wordt ook steeds concreter. België is nu een van de weinige landen die aan het vluchtelingenstatuut een onbeperkt verblijf koppelt, en de regering wil dat veranderen. Aan die aanpassing werken de bevoegde kabinetten nu. De bedoeling is dat oorlogsvluchtelingen, eens het conflict is uitgewoed, weer een leven gaan opbouwen in hun thuisland.