Direct naar artikelinhoud

Afkopen studiejaren goedgekeurd, ondanks kritisch rapport

De Kamercommissie Sociale Zaken heeft het licht op groen gezet voor het afkopen van de studiejaren om een hoger pensioen te krijgen. Daarmee worden de stelsels van werknemers, ambtenaren en zelfstandigen gelijkgetrokken.

Vandaag kunnen werknemers uit de privésector tot tien jaar na het afstuderen hun studiejaren afkopen. Voor ambtenaren is dat gratis. De nieuwe wet voorziet dat zowel ambtenaren, werknemers als zelfstandigen 1.500 euro moeten neertellen per diplomajaar in ruil voor een hoger pensioen.

Door een amendement kunnen voortaan ook "de jaren van secundair onderwijs volgend op het zesde jaar secundair" worden afgekocht. Dat was niet voorzien in het originele wetsontwerp. Daarbij gaat het bijvoorbeeld over het zevende jaar beroepsonderwijs of het jaar 'secundair na secundair' (Se-n-Se) van het technisch of kunstonderwijs.

De oppositiepartijen stemden allemaal tegen het wetsontwerp. De impactanalyse die minister van Pensioenen Daniel Bacquelaine (MR) liet uitvoeren is volgens hen immers "niet geloofwaardig". Zo vraagt sp.a-Kamerlid Karin Temmerman zich af waarom een kritische analyse door de Inspectie Financiën niet werd opgenomen in die analyse.

In een advies van december 2016, dat De Morgen kon inkijken, staat dat de inspectie zich negatief uitspreekt over de regeling. Die zou de sociale ongelijkheid tussen werknemers vergroten. De gevraagde bijdrage zal in praktijk namelijk enkel worden gestort voor wie het financieel haalbaar en voordelig is. Bovendien zal de regeling zwaar wegen op de budgetten van de overheid.

Temmerman: "Deze regering snoeit zwaar in de lage pensioenen, en verhoogt de hoogste pensioenen. Mensen met een hoog pensioen zullen dat met bijna 20 procent kunnen verhogen door hun studiejaren af te kopen. Terwijl de minimumpensioenen niet structureel worden verbeterd."