Direct naar artikelinhoud

Leraars moeten loon terugbetalen

Door een fout van de onderwijsadministratie moeten enkele tientallen leerkrachten duizenden euro's terugbetalen. 'Een financiële kater. De meesten hebben dat geld al uitgegeven.'

"Geachte. In juli 2012 ontving u achterstallig salaris. Het spijt ons te moeten meedelen dat de uitbetaling van dit achterstallig salaris voor een deel onterecht was. U ontving ten onrechte 3.181,47 euro. Dat onrechtmatig betaalde achterstallig salaris wordt teruggevorderd in de eerste helft van december 2013."

Het was even slikken voor een 58-jarige lerares uit Limburg toen deze brief in de bus viel. "Ik begrijp het niet goed. Blijkbaar gaat het om geld waar ik in feite recht op heb, maar door een wetswijziging moet ik het terugbetalen. Deze maand nog. Ik heb mijn living heringericht met dat geld."

Het gebeurt wel vaker dat het Agentschap voor Onderwijsdiensten (AgODI) achterstallig loon uitbetaalt, door een foute berekening of doordat leerkrachten verkeerde informatie hebben doorgegeven. Vroeger betaalde de dienst die achterstallige weddes uit tot tien jaar na datum. Een nieuwe wet, die op 1 januari 2012 van kracht ging, bracht de termijn terug op vijf jaar.

Nu blijkt dat een heleboel personeelsleden vorig jaar toch nog achterstallig loon tot tien jaar na datum hebben gekregen. Een fout die AgODI nu probeert recht te zetten door bij alle betrokkenen het geld terug te vorderen. Concreet zou het om zo'n tachtig leraars gaan.

Wie te veel kreeg, moet dat deze maand nog rechtzetten. Wie dat niet kan, kan met de administratie een gespreide betaling overeenkomen. De bedragen die circuleren gaan van 40 tot 30.000 euro. "Dat is een financiële kater natuurlijk", zegt iemand uit de sector. De meeste mensen hebben dat geld al lang uitgegeven."

AgODI geeft toe dat ze een fout hebben gemaakt. "Wij zitten heel erg verveeld met de zaak", geeft administrateur-generaal Guy Janssens toe. "De nieuwe wetgeving was al verschillende keren uitgesteld, en toen hij van kracht was, hadden we het niet gezien. Feit is dat mensen te veel geld hebben gekregen, en dat ze dat moeten terugbetalen. Uiteraard gaan we ervoor zorgen dat mensen voldoende tijd krijgen om het geld terug te betalen. We willen niemand in financiële problemen brengen."