Direct naar artikelinhoud

Uw pc stopt u in een vakje

Hebt u er geen benul van of u dan wel een hipster, hiphopper of raver bent? Dat hoeft geen probleem te zijn. Er is een computerprogramma in de maak dat straks in uw plaats uitklaart tot welke subcultuur u behoort.

Knoopt u uw vintage, geruit hemd tot boven toe? En draagt u het liefst een skinny jeans en Nike Air Max-sneakers als u met uw fiets richting koffiebar trekt? Als u twee keer ja denkt, dan beweegt u zich vast in de hippe wereld van de hipster.

Weten wie tot welke subcultuur behoort is geen lastige opdracht. Toch niet voor het gros 18- tot 35-jarigen. En voor wie het dat wel is, is er een oplossing in de maak.

Amerikaanse computerwetenschappers hebben namelijk een programma ontwikkeld dat in staat is om zelf personen in sociale groepen in te delen. Zo weet u in een mum van tijd of u pakweg een punker of een surfer bent. Om u dat etiket op te plakken, heeft het programma enkel een foto nodig, idealiter met een groep mensen op. Die bevat meer informatie over uw leefwereld dan pakweg een selfie.

De personen op de foto's worden vervolgens door het programma in zes zones ingedeeld, vertelde professor Serge Belongie van de Universiteit van Californië uit bij de voorstelling ervan. Het gezicht, het hoofd, de zone boven het hoofd, de hals, de torso en de armen worden gescreend. Zo wordt belangrijke informatie, bijvoorbeeld wie welke kapsels, make-up, juwelen, hoofddeksels en tattoos heeft, vergaard.

Belongie en zijn onderzoeksteam zeggen zelf geen checklist aan kernmerken in het programma te hebben ingegeven. Het algoritme dat ze ontwikkeld hebben formuleert zelf zo'n lijst. Dat kon het doen door eerst honderden foto's, die door de onderzoekers al een bepaalde subcultuur opgeplakt hadden gekregen, te verwerken. Zo kon het programma zelf naar de gemeenschappelijke delers zoeken. Bijvoorbeeld een leren jas, een baard of bril.

Voor het labelen van de foto's gebruikten de onderzoekers de acht op Wikipedia meest populaire subculturen: hipster, hiphop, gothic, heavy metal, raver, surfer, country en biker. Bij niet-gelabelde foto's kon het programma uiteindelijk in de helft van de gevallen de personen juist indelen. Professor Belongie benadrukt dat dit een eerste stap is en dus een goed resultaat. Maar er is nog werk aan de winkel. Het programma moet signalen nog beter kunnen onderscheiden, zodat het op termijn echt gebruikt kan worden.

Marketingwereld

Maar door wie dan? Niet de hipsters en hiphoppers zelf. Mensen worden niet graag in hokjes gestopt, menen Delongie en zijn team. Het zal vooral de marketingwereld zijn die op de komst ervan zit te wachten. Adverteerders kunnen dankzij dit soort programma namelijk perfect achterhalen waar welke groepen zich bewegen en zo gerichter producten aanprijzen.

De computerwetenschappers menen dat het programma ook voor biomedici van nut kan zijn, en meer bepaald bij biomedische beeldverwerking. "De processen wij gebruikt hebben om pakweg een raver te detecteren, zijn gelijkaardig aan die om kankercellen te detecteren in het prostaatweefsel."

Wie ben ik?

De acht typetjes die gedetecteerd kunnen worden. Kan jij ze linken?

Biker:leren jekkers, jeans, lange lokken en baard.

cowboyhoeden en -laarzen, riemen en denim.

mouwloze jasjes met pins en badges, T-shirts met bandnamen.

loszittende basket-T-shirts en broeken, kettingen en dure designermerken.

vintage kledij, sneakers en hippe fietsen.

geen strikte dresscode, wel veel kleurrijke kledij en accessoires, vaak ook tattoos.

loszittende shorts en T-shirts van merken als Roxy. Sportief schoeisel of slippers.

Gothic: hoe zwarter hoe beter en vaak Victoriaans.