Direct naar artikelinhoud

Kernuitstap: N-VA houdt niet vast aan 2025

N-VA stelt de sluiting van de kerncentrales in 2025 in vraag. Ze denkt dat het 'bijna hopeloos' is. De andere regeringspartijen willen er absoluut mee doorgaan.

De vier energieministers van het land zaten gisterochtend samen om eindelijk afspraken te maken over het Energiepact. Dat moet de sluiting van de kerncentrales in 2025 voorbereiden.

De originele paars-groene wet op de kernuitstap is ondertussen veertien jaar oud, maar opeenvolgende regeringen hebben nagelaten een milieuvriendelijk en betaalbaar alternatief uit te werken. De vier ministers - Marie Christine Marghem (federaal, MR), Bart Tommelein (Vlaams, Open Vld), Pierre-Yves Dermagne (Waals, PS) en Céline Fremault (Brussel, cdH) - beloven tegen eind dit jaar met een plan te komen.

Na de verkiezingen

Maar N-VA, de grootste partij in de Vlaamse en de federale regering, lijkt de geplande sluiting van de kerncentrales nu al op te geven. Het is bijna hopeloos, luidt het oordeel van haar energiespecialisten, Andries Gryffroy en Bert Wollants. Ze vinden dat er te lang is getalmd. Het Energiepact zal volgens hen ten vroegste na de verkiezingen van 2019 worden uitgevoerd. Dat is te laat om de kernuitstap goed voor te bereiden.

Als het Energiepact er in 2015 was gekomen, kort na de start van centrumrechts, dan was er nog een kans. Maar nu is het onmogelijk om op tijd klaar te geraken, klinkt het. Zo duurt het ongeveer acht jaar om een nieuwe windmolen te plaatsen. "We willen niet dat het licht uitgaat", benadrukt Wollants. "De bevoorradingszekerheid staat voorop. Als blijkt dat er tegen 2025 geen haalbaar alternatief is voor de stroom van kerncentrales, dan willen we ze niet allemaal sluiten."

In België staan zeven kerncentrales, in Doel en Tihange. Die reactoren zijn samen goed voor bijna de helft van de energieproductie. De oudste kerncentrales zijn midden jaren 70 gebouwd, met de bedoeling dertig jaar te functioneren.

Naast bevoorradingszekerheid is ook de prijs van deze 'energietransitie' belangrijk voor N-VA. Gisteren werd hierover een onderzoek gepubliceerd van het Limburgse onderzoekscentrum Energyville in opdracht van Febeliec, de federatie van industriële energieverbruikers. Het onderzoek leert dat het langer openhouden van twee kerncentrales een besparing van 700 miljoen euro zou opleveren in vergelijking met de sluiting van alle reactoren.

"We moeten de juiste keuzes maken om de energiefactuur zo laag mogelijk te houden", verklaart Wollants. "Daarvoor moeten we alle opties open durven te houden."

Nieuwe reactor

De andere Vlaamse regeringspartijen, Open Vld en CD&V, houden wel vast aan de geplande kernuitstap. "Het zal snel moeten gaan, maar het is wel doenbaar", stelt Leen Dierick (CD&V). Ook Vlaams energieminister Tommelein wil 2025 niet lossen. "Er zijn nog heel weinig mensen die twijfelen of de omslag naar groene energie uit zonnepanelen en windmolens nodig is."

En de factuur dan? "De omslag kost geld, maar niets doen kost nog meer", reageert Tommelein. Hij benadrukt dat de kerncentrales stilaan hun houdbaarheidsdatum bereiken. Ze eindeloos verlengen gaat niet, en een nieuwe reactor bouwen kost handenvol geld. Bij buitenlandse projecten in het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Finland swingen de kosten de pan uit. Zonnepanelen en windmolens blijken er veel goedkoper.

► 4