Direct naar artikelinhoud

Winkelier veroorzaakt racismestorm

Zaalvoetbalclub Roma-boys uit Borgerhout heeft de uitbater van een sportwinkel in Kontich aangeklaagd wegens racisme. De man had boven op een bestelbon voor een voetbaluitrusting 'makakken' geschreven. 'Per ongeluk gebeurd in alle drukte', zegt de zaakvoerder. 'Te makkelijk als uitvlucht', vinden de Roma-boys.

Zaalvoetbalclub Roma-boys, genoemd naar evenementenzaal De Roma in Borgerhout, neemt dit jaar voor het eerst deel aan een competitie. Het is een competitie met vriendenclubs, waar fairplay centraal staat en geen plaats is voor racisme. Na elke match geeft de ploeg aan de tegenstander punten voor fairplay.
"Een van onze spelers was klant bij de sportwinkel NickSport in Kontich", zegt Abderahim Zriouil van de Roma-boys. "Na enkele telefoons en mails beslisten we daar onze uitrusting te bestellen. Vorige zaterdag, op de Dag van de Klant, mochten we de truitjes ophalen. De zaakvoerder ontving ons vriendelijk. Hij zocht in zijn papieren naar de mail waarmee ik de bestelling had doorgegeven en legde die op de toonbank. Bovenaan was in grote letters in balpen geschreven 'makakken'. Ik was te verbouwereerd om te reageren. De zaakvoerder lette niet op mij en ging achter in de winkel iets halen. Ik heb snel een foto genomen van de mail en ben samen met mijn vriend vertrokken. Wij zullen onze uitrusting wel elders kopen."
Zaakvoerder Pascal Thijs van NickSport was zich van geen kwaad bewust toen we hem belden voor een reactie. "Het woord makakken op een bestelbon? Dat zal niet zijn. Ik heb die mails nog. MKA heb ik erop geschreven. 'Mannen aan de kassa', wil dat zeggen. Ik kende de naam van de club niet en dus heb ik als geheugensteuntje MKA genoteerd. De bestelling was gedaan door mannen aan de kassa."
Een uurtje later, nadat we hem de mail met het bijschrift 'makakken' hebben doorgestuurd, komt Pascal Thijs snel tot inkeer. Inderdaad, het beledigende woord staat er wel degelijk voluit en de zaakvoerder heeft het er zelf op geschreven.

Verkeerde keelgat

Zaakvoerder Pascal Thijs: "Dat is inderhaast gebeurd. Bij het begin van het seizoen bestellen tientallen ploegen hun uitrusting. Deze ploeg kende ik nog niet. Om verwarring te vermijden heb ik er 'makakken' bij geschreven. Ik begrijp dat zo'n woord in het verkeerde keelgat schiet. Het was niet als belediging bedoeld, enkel als geheugensteuntje. Ik doe dat nog weleens als het druk is. Dan schrijf ik snel 'dikke', 'lange' of 'neger' op een bestelbon om het mij makkelijk te maken. Ik ga mij verontschuldigen bij die mensen. Hoe kan ik dit goedmaken? Met een gratis uitrusting? Geen probleem, zij hoeven hun truitjes niet te betalen. Dit zal mij niet meer gebeuren."
Voor handelaar Pascal Thijs is dit incident met een goed gesprek op te lossen. De Roma-boys daarentegen willen het voorval niet zo gemakkelijk uitvegen. Ze hebben een klacht wegens racisme ingediend bij de politie, nadat ze advies hadden gevraagd aan het interfederaal gelijkekansencentrum Unia.
"Belangrijk is dat de klagers als bewijs een foto van de beledigende mail hebben gemaakt", zegt woordvoerder Bram Sebrechts van Unia. "Bij veel klachten ontbreekt zo'n bewijs. Unia of de politie kunnen nu verder de juiste omstandigheden van het incident uitzoeken. Zonder die context is het moeilijk om nu al te zeggen dat het hier om strafbaar racisme gaat."

Constructief gesprek

Een gewone belediging kan niet bestraft worden op basis van de antiracismewet. Pas wanneer iemand door zijn belediging aanzet tot haat of racisme, is die wet van toepassing. Unia probeert dossiers van racisme en discriminatie zo veel mogelijk buiten de rechtbank te regelen, bijvoorbeeld door een constructief gesprek. Alleen als dat niet helpt, brengt Unia de zaak voor de rechtbank.
Dat gebeurde bijvoorbeeld eind juni toen in Antwerpen een man terechtstond die in het station naar een man van vreemde origine had geroepen: "Jij bent bruin, dus jij zult het wel gedaan hebben." De rechter gaf hem een boete van 1.200 euro, waarvan de helft met uitstel.