Direct naar artikelinhoud

Volkswagen verplicht eigenaars sjoemelwagens in te leveren

Volkswagen zal Belgische eigenaars van wagens die uitgerust zijn met sjoemelsoftware vanaf 1 januari verplichten hun vehikel in te leveren voor aanpassing. Klanten zullen niet moeten opdraaien voor extra fiscale kosten.

Veel is er niet nodig om de getroffen wagens te herstellen. Een softwareaanpassing en eventueel een kleine technische aanpassing zullen volstaan. Dat heeft Sven Kunath, verantwoordelijk voor de verkoop van Volkswagen in Zuid- en West-Europa, gezegd in de bijzondere Kamercommissie over 'dieselgate'.

Een software-update zal ongeveer een uur in beslag nemen, over de technische aanpassing kwam geen informatie. Klanten met een getroffen VW-auto kunnen die kosteloos laten aanpassen en hebben recht op een vervangwagen. Ze zullen zelfs verplicht worden de aanpassingen te laten uitvoeren, ook al willen ze dat zelf niet. De 320.000 getroffen wagens worden vanaf 1 januari teruggeroepen. Invoerder D'Ieteren liet weten dat klanten ook niet zullen moeten opdraaien voor eventuele fiscale nadelen .

Tegelijk raakte bekend dat in ons land ongeveer 6.000 wagens van het Duitse autoconcern bij het CO2-schandaal betrokken zijn. D'Ieteren Auto had begin november de verkoop van voertuigen betrokken in het tweede schandaal rond de CO2-waarden opgeschort, maar maakte vrijdag bekend die schorsing van de verkoop weer op te heffen. Het gaat om modellen van Volkswagen, Audi, Skoda en Seat.

De onregelmatigheden rond de CO2-uitstoot zijn niet technisch van aard, waardoor er ook geen ingreep zal volgen. De uitstoot en het brandstofverbruik van deze voertuigen blijven dus ongewijzigd.