Direct naar artikelinhoud

Obama: 'Verwacht niet te veel van mij'

De Amerikaanse president Barack Obama erkent zich soms machteloos te voelen tegenover alle slechte krachten in de wereld. Soms zegt hij tobbend over de uitzichtloze situatie van kinderen in Syrië of Nigeria wakker te worden. Zijn vrouw Michelle werkt intussen actief mee aan acties tegen dat kwaad.

"We moeten slechts naar de krantenkoppen van vandaag kijken - de vernieling van Syrië, de moorden en kidnappings in Nigeria, tribale conflicten - om te zien dat we de donkerste impulsen van de mensheid nog niet hebben vernietigd."

Somber gaf president Obama woensdagnacht aan hoe hij soms een gevoel van machteloosheid ervaart in het confronteren van de ergste humanitaire uitdagingen, ondanks zijn positie als leider van 's werelds rijkste en sterkste militaire macht. "Ik heb deze opmerkelijke titel nu - president van de Verenigde Staten - en toch, elke dag als ik wakker word en denk aan jonge meisjes in Nigeria of kinderen die zich in het Syrische conflict bevinden, dan wil ik hulp bieden en die kinderen redden."

Obama sprak bij de USC Shoah Foundation, een organisatie die na het verfilmen van Schindler's List opgericht werd door filmregisseur Steven Spielberg om aandacht te vragen voor de Holocaust en andere genocides. "De mensen die het slachtoffer zijn van zo'n onuitspreekbare gruwel doen een beroep op ons geweten", herinnert Obama aan de lessen van voorbije volkerenmoorden. "Ze vragen onze aandacht, dat we ons niet wegdraaien, dat we empathie boven onverschilligheid verkiezen en dat onze empathie tot actie leidt. En dat is niet altijd makkelijk", erkent hij.

Druppel per druppel

Met zijn uitspraken lijkt president Obama de wereldwijde verwachtingen aan zijn macht te temperen. Al betekent dit dan ook weer niet dat hij het hoofd laat hangen. Integendeel. "Eén van de krachtige aspecten van Schindler's verhaal was de erkenning dat we moeten handelen", verwees hij naar Oskar Schindler, de Duitse industrieel die tijdens WOII in zijn fabriek vele Joden beschermde, tegen de stroom in. "Ook als er ambiguïteit is; ook als het pad niet helder verlicht is, moeten we proberen."

Obama hecht sterk geloof in de mobiliserende kracht van een collectief verhaal. Hij noemt het voorbeeld van Shoahoverlevers zoals Pinchas Gutter, die zowel het getto van Warschau als het Majdanekconcentratiekamp overleefden. "Ik vertel mijn verhaal", parafraseert Obama hem, "met als doel de mensheid beter te maken, druppel per druppel per druppel. Zoals een druppel water op een steen valt en erodeert, zo zal ik hopelijk door het vertellen van mijn verhaal mijn doel bereiken om van onze wereld een betere plaats te maken."

En zo, zegt Obama, moeten we ook het verhaal blijven vertellen over Syrië, Nigeria en de andere landen. "Ik denk dat we 'druppel per druppel' de vernietigende krachten kunnen uithollen en uitputten, dat we een ander verhaal kunnen vertellen om harten te openen", zegt Obama. "Dat versterkt ook ons in machtsposities, omdat zelfs de president deze zaken niet alleen aankan."

Voor een actueel voorbeeld van een krachtig collectief verhaal moest Obama maar kijken naar zijn vrouw Michelle. De First Lady sloot zich aan bij de wereldwijde Twitterstroom van mensen die - druppelgewijs - selfies publiceren om te pleiten voor de vrijlating van de meer dan 270 Nigeriaanse schoolmeisjes die door de extremistische sekte Boko Haram werden ontvoerd in Nigeria, met de oproep #BringBackOurGirls .

De druk op de ontvoerders groeit met de dag. Ook religieuze geleerden, in de schoot van de Organisatie voor Islamitische Samenwerking van 57 moslimlanden, riepen Boko Haram gisteren op de meisjes vrij te laten. De VS en Groot-Brittannië sturen experten in het oplossen van ontvoeringen naar Nigeria.