Direct naar artikelinhoud

Raf Simons en Tim Coppens winnen mode-Oscars

Belgische designers Tim Coppens en Raf Simons mogen allebei een CFDA-award beeldje op hun schouw zetten. Deze Amerikaanse 'Oscars van de mode' worden elk jaar uitgereikt.

Simons won de International Award voor zijn werk als hoofdontwerper bij de vrouwenmode van Dior. Ook voormalige actrices Mary-Kate en Ashley Olsen kregen een prijs voor hun accessoires-label The Row. Tom Ford werd bekroond met de Geoffrey Beene Lifetime Achievement Award en Rihanna, voor de gelegenheid gekleed in een jarentwintigjurk en bontjas, mocht haar beeldje voor mode-icoon van het jaar ophalen.

Vakmensen uit de modesector staan aan de stemknoppen, wat soms minder bekende laureaten oplevert. Zo won Joseph Altuzarra de prijs van Womenswear Designer of the Year. Ook Vlaming Tim Coppens die de Swarovski Award voor Menswear wegkaapte, is niet bij het grote publiek bekend.

De ontwerper volgde les aan de Antwerpse modeacademie en komt uit Moerbeke-Waas. Na zijn studies ontwierp hij in Duitsland voor sportlabels als Adidas en Bonger. Vervolgens trok hij naar Amerika, waar hij een team moest leiden voor RLX of Ralph Lauren Extreme.

Sinds drie jaar heeft hij zijn eigen mannenlabel, dat gesmaakt wordt door buyers als Barneys en Amerikaanse vakbladen genre Women's Wear Daily en Style.

Coppens komt uit de skate-cultuur en ontwerpt voor "een gesofisticeerde man met een hoek af en bergen attitude." Zijn eerste collectie inspireerde hij op de Franse film Un prophète. "Ik heb me altijd aangetrokken gevoeld tot de sfeer in de banlieues", zei hij daarover in Interview Magazine.

"Als Belg is dat erg herkenbaar. Ik hield ook van de styling en muziek van de prent. Het had een erg stijlvolle flow over zich, gemixt met een portie arrogantie." De designer woont en werkt in New York en is inmiddels aan zijn vijfde collectie toe.