Direct naar artikelinhoud

Lukaku maakt droomdebuut

Eén doelpunt bij zijn debuut tegen West Ham maakt het seizoen niet. Maar Romelu Lukaku nam wel de juiste beslissing. Het warme Everton ligt een jonge spits beter dan het kille Chelsea, waar hij zich te graag wilde bewijzen.

Na zijn winnende treffer bezongen de fans van Everton hem minutenlang vanuit het bezoekersvak in Upton Park. Het Evertonpubliek sloot Lukaku meteen in de armen.

De Chelseahuurling kwam aan de rust een onzichtbare Jelavic aflossen. Everton stond op dat moment 1-0 achter en kreeg nauwelijks greep op West Ham, ondanks enkele flitsen van Mirallas. Met Lukaku, direct aanwezig in de duels, had Everton die wel. De verdedigers hadden de handen vol. Bij zijn eerste baltoets verstuurde hij meteen een goeie diepe pass naar Mirallas.

Hongerig als hij is, liep Lukaku overal om de bal op te eisen. Het was niet altijd met evenveel overleg en er sprongen nog ballen van zijn voet, maar hij zaaide angst, zorgde voor dreiging en kneep uiteindelijk, na een actie die hij zelf opzette met Mirallas, de keel van West Ham dicht. Al kreeg hij een fikse kopstoot tijdens het maken van de goal en verloor hij even het bewustzijn: "Ik herinner me niet veel meer. Ik vroeg de dokter toen ik bij bewustzijn kwam: 'wie heeft er gescoord?' Hij zei me: 'Jij!' Dus, dank u God."

Martinez: "Lukaku deed de anderen beter voetballen. Hij zal ons nog grote diensten bewijzen."

"Het meest schokkende aan zijn uitleenbeurt is dat Lukaku zoveel weg heeft van de jonge Drogba", stuurde Stan Collymore, analist op TALKSport, meteen de ether in. Hij voedde zo het debat dat in Engeland wel onder meer analisten wordt gevoerd. Of Mourinho wel de juiste beslissing nam door hem de deur te wijzen.

Met het oog op het WK in Brazilië en de ontwikkeling van Lukaku wel. Mourinho had vanaf dag één zijn twijfels bij Lukaku, ondanks geloof in zijn potentieel. Hij was niet zeker of de ruwe diamant al klaar was voor Chelsea. Meer dan een breekijzer voor het laatste halfuur zag Mourinho niet in hem.

Balverliefde spelers

De eisen bij een club als Chelsea liggen ook hoger. Een aanvaller krijgt er niet de ruimte die Lukaku zaterdag had, en dan komen zijn snelheid en loopacties met bal ook het best tot hun recht. Lukaku klokte tegen West Ham af met 40 baltoetsen in één helft. Om u een idee te geven: de diepe spits van Chelsea beroerde in vijf matchen gemiddeld 18 keer op 45 minuten de bal.

Bij Everton staan er bovendien in zijn rug minder balverliefde spelers dan bij Chelsea, is er meer ruimte om de bal te vragen en acties te maken en daardoor vallen zijn technische onvolmaaktheden minder op.

Vraag is ook of iedereen, na zijn 17 goals bij West Brom, niet te veel van Lukaku verwachtte. Dat Steve Clarke hem vorig jaar in de topwedstrijden steevast naar de bank verwees, werd in die discussie snel vergeten. Het risico op verbranden was groot.

Bij Everton kan hij ver weg van alle druk in een groep zonder grote ego's en onder de vleugels van een trainer die in hem gelooft, proberen te ontploffen.