Direct naar artikelinhoud

Cruijff stapt toch in Ajaxbestuur

Negen maanden nadat hij zelf de revolutie afkondigde, neemt Johan Cruijff een bestuurszetel op bij Ajax. Drieëntwintig jaar na zijn vertrek keert hij terug in een officiële functie. Cruijff neemt dus zijn verantwoordelijkheid voor de paleisrevolutie die hij zelf op gang bracht.

Eind maart was het Ajaxbestuur opgestapt, na een maandenlange woordenoorlog met Cruijff. De legendarische ex-voetballer kon het niet langer aanzien hoe zijn club aanmodderde: hij wilde van Ajax weer het oude Ajax maken. En daarvoor moest het huidige bestuur - dat zijn raad aanvankelijk negeerde - wijken. Cruijff was eerst niet van plan om een ‘bestuursjassie’ - copyright Cruijff - aan te trekken, maar stelde zich uiteindelijk toch kandidaat voor een bestuursfunctie. De ledenraad van Ajax zette dinsdagavond unaniem het licht op groen voor zijn kandidatuur voor een zitje in de Raad van Commissarissen en het bestuur.

“Het is zeer waarschijnlijk dat Johan terugkomt”, zei Rob Been junior, voorzitter van de ledenraad. “We moeten ons aan een aantal formaliteiten houden. Maar Johan heeft aangegeven dat hij in het bestuur en in de raad van commissarissen wil zetelen. Hij zal zich vooral bezighouden met voetbaltechnische kant van de club. Johan heeft heel veel verstand van voetbal en de andere commissarissen gaan hem ondersteunen.”

Alles op de jeugd

Volgens Been wil Cruijff zijn technische hervormingsplannen niet meer meteen volledig uitvoeren, zoals hij eerder had geëist. Onder anderen assistent-trainer Danny Blind en hoofd jeugd Jan Olde Riekerink zouden met onmiddellijke ingang moeten vertrekken. “Maar contracten naleven hoort bij goed bestuur”, zegt Been. In de visie van Cruijff, die de zo geroemde jeugdopleiding weer op poten wil krijgen, spelen oud-spelers Dennis Bergkamp (jeugd) en Wim Jonk (scouting) een belangrijke rol. Frank de Boer blijft sowieso hoofdcoach van Ajax.

Cruijff wordt naar alle waarschijnlijkheid op 9 mei, tijdens de volgende ledenraadsvergadering, benoemd als bestuurslid. Zo zou hij voor het eerst in 23 jaar weer een officiële functie bekleden bij Ajax. In mei 1985 trad hij bij de club in dienst als technisch directeur/trainer. De club won toen voor het eerst in 14 jaar een Europese beker: Europacup II. Hij verliet Ajax in januari 1988 voor zijn andere liefde, FC Barcelona.