400.000 man op de Feesten, zonder miserie: hoe kan dat?

© Steven Hendrix

400.000 bezoekers en geen enkel ernstig incident. De 173ste Gentse Feesten waren dinsdag na vier dagen en nachten goed op weg om een van de veiligste ooit te worden. Wat is het recept?

Bert Staes

De politie heeft deze Gentse Feesten twee keer moeten tussenkomen in een vechtpartij. Dat was tot dinsdagenavond de balans na vier dagen broeierig feestgewoel, waar naar schatting in totaal 400.000 bezoekers zijn op afgekomen.

Er is tot nog toe geen enkele aangifte gedaan van een zedenfeitof een verkrachting, geen enkele voor wapenvertoon. “Niets, zelfs geen gebroken fles”, luidt het bij de politie. Drugs? “Ja, die duiken wat meer op dit jaar, maar dat is logisch als je ziet met hoeveel mensen we op straat zijn en hoeveel controles we uitvoeren.”

“Vree zat”

Elke avond met tienduizenden op straat komen om te feesten. En dat zonder al te veel miserie. Het blijft lukken in Gent. “We beginnen wel vree zatte mensen te zien, bezoekers die stomdronken op de grond liggen”, zegt politiewoordvoerder Manuel Mugica Gonzalez. “Maar het blijft rustig.”

Maandag telde de politie 90.000 bezoekers. Slechts vier daarvan maakten het zo bont dat ze werden aangehouden voor openbare dronkenschap. Nog een handvol voor het verstoren van de openbare orde. Het zijn verwaarloosbare aantallen. “Kleine schermutselingen zijn er wel, maar we kort op de bal en hebben slechts twee keer moeten tussenkomen bij een vechtpartij”, zegt Gonzalez.

De verklaring? Veel politie op straat dit jaar, meer dan anders. En een goede voorbereiding. Plus het camerasysteem waarmee de politie overal ogen heeft en snel kan ingrijpen. “En de speciale Gentse-Feestensfeer”, zegt de Feestenburgemeester, Christophe Peeters. “Zot doen zonder ambetant te doen. Nie neute. De Gentenaars waken allemaal samen over die speciale sfeer.”

Sfeerbeheer

De sfeerbeheerders spelen ook een grote rol in de kalmte op de Feesten. Vrijwilligers die ergens tussen professionele securitymensen en klassieke stewards staan. De Vlasmarkt, Polé Polé, Sint-Baafs, Trefpunt ... Elk plein heeft zijn team.

“Die spreken onder elkaar goed af en weten hoe te reageren. Zo wordt er veel sneller ingegrepen. En pas als het ernstig dreigt te worden, bellen ze ons”, zegt Manuel Gonzalez. “De pleinen doen dat erg goed. Rugzakken controleren, vechtpartijtjes oplossen ...”

Nachtbrakers

Zelfs aan café L’Enfant Terrible op het Beverhoutplein, waar de zwaarste Feestengangers elke ochtend tot 10 uur doorgaan, zijn de problemen van de baan. Vier jaar geleden was het op het pleintje achter de Sint-Jacobskerk elke ochtend ambras tussen de nachtbrakers en de marktkramers die hun waar wilden beginnen uitstallen en verkopen.

“Er zijn dit jaar nog geen klachten”, zegt Christophe Peeters. “Noch van de marktkramers, noch van de bewoners.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen