Direct naar artikelinhoud

Een brug tussen Japan en hier

NIPPON IN GENT. Tien Vlaamse fotografen reisden naar Japan voor een tentoonstelling vol contrasten. Het resultaat van hun wedervaren is nog tot half september te zien in het Museum Dr. Guislain in Gent.

Van de wolkenkrabbers tot de rust van tempels midden in een drukke stad: Japan speelt wel vaker met tegenstellingen. Het land vormde dan ook de ultieme inspiratiebron voor enkele gerenommeerde Vlaamse fotografen in de expo Facing Japan, te zien inhet Museum Dr. Guislain te Gent.

Facing Japan kreeg steun van Flanders Center, een kunstencentrum gelegen in Osaka, Japan. Het centrum nodigde voor de tentoonstelling tien Vlaamse fotografen uit om het land in al zijn facetten voor de lens te krijgen. Fotografen Marleen Daniëls, Nick Hannes, Michiel Hendryckx, Jimmy Kets, Maroesjka Lavigne, Tony Le Duc, Charlotte Lybeer, Stephan Vanfleteren, Sarah Van Marcke en Rob Walbers bundelden zo hun persoonlijke visie op het land in een intrigerende tentoonstelling.

Japan lijkt met zijn moderne aanblik niet zo ver van Europa af te staan. Zo legde Sarah Van Marcke een sterk staaltje van de hedendaagse architectuur vast. Toch heeft het land ondanks dat verwestersen altijd een eigen karakter weten te behouden. En die mag al eens bevreemdend zijn: Charlotte Lybeer haalde bijvoorbeeld de kleurrijke animecultuur voor haar lens.

Maar binnen die levendigheid is er ook plaats voor een verrassende sereniteit. Zo is Maroesjka Lavignes intrigerende portret van een Japans meisje een contrasterend moment van rust temidden van de Japanse drukte.

Facing Japan, van vrijdag 12/6 tot 13/9 in het Museum Dr. Guislain in Gent, museumdrguislain.be