Direct naar artikelinhoud

Apple (her)lanceert muziekdienst

Gisteravond toverde Apple weer een konijn uit zijn hoed. Dat konijn draagt de naam Apple Music. Het gaat om een combinatie van digitale mediaspeler iTunes en streamingdienst Beats Music.

Heel groot was de verrassing niet. Over de muziekdienst gaan al jaren geruchten. De laatste dagen werd er ook een en ander gelekt. Op het event was het Jimmy Iovine, de CEO van Beats Music, die zijn nieuwe, of beter, hernieuwde dienst mocht voorstellen. Beats Music is immers het muziektechologiebedrijf dat hiphopproducer Dr. Dre samen met Iovine in 2006 oprichtte. De muziekstreamingdienst werd vorig jaar voor een recordbedrag door Apple overgenomen.

Apple Music, dat in feite een streamingdienst bovenop iTunes is, wordt de 'Spotify-killer' genoemd. Het moet dé tegenhanger worden van de Zweedse marktleider. Toch stelde Iovine gisteren dat Apple Music niet alleen een equivalent is. Volgens topman Tim Cook van Apple zal de manier waarop je muziek beleeft, met Apple Music voorgoed veranderen.

Gebruikers zullen er onbeperkt naar muziek kunnen luisteren, ook offline, moeten er naar clips kunnen kijken en naar shows kunnen luisteren. Er zijn ook een aantal nieuwigheden. Zo is er een 'connect'-functie die artiesten moet toelaten om content als remixes en speciale boodschappen met luisteraars te delen. Ook wordt Beats One gelanceerd, een eigen radiokanaal. Iovine stelde dat dit het eerste wereldwijde station is dat 24 uur per dag, 7 dagen per week zal uitzenden. Voor de zender werd onlangs de Nieuw-Zeelandse BBC-dj Zane Lowe aangetrokken. Hij zou een team van radio-dj's verspreid over Los Angeles, New York en Londen leiden.

Apple Music zal, in tegenstelling tot Spotify, wel niet volledig gratis zijn. De eerste drie maanden kan er kosteloos geprobeerd worden. Daarna zal de dienst, in de Verenigde Staten althans, vanaf 9,99 dollar per maand verkrijgbaar zijn. Voor 14,99 dollar kunnen gezinnen met maximaal zes leden hun Apple Music-account delen. In honderd landen zal Apple Music op 30 juni beschikbaar worden op iOS 8.4 en iTunes. De kans is groot dat ook België bij die landen hoort, en dat ook hier gelijkaardige prijzen gelden.

Tijdens de Worldwide Developers Conference deed het Amerikaanse bedrijf ook de nieuwste versies van besturingssystemen voor iPhone, iPad en Mac-computers uit de doeken. Daarnaast zullen er apps worden ontwikkeld die rechtstreeks voor de Apple Watch beschikbaar zijn en zet betalingssysteem Apple Pay voet aan de grond in Groot-Brittannië.