Direct naar artikelinhoud

Antwerpen bouwt totaal geen scholen meer

Het Antwerps stedelijk onderwijs gaat geen nieuwe scholen meer bouwen. Daardoor zullen op termijn veel jonge kinderen geen plek meer kunnen vinden. 'Het is hoog tijd om Vlaanderen op zijn verantwoordelijkheden te wijzen.'

Geen nieuwe schoolgebouwen en ook geen noodklassen. Dat is wat schepen van Onderwijs Claude Marinower (Open Vld) voorstelt na de presentatie van de meerjarenplanning 2014-2019. Daarin staat dat het stedelijk onderwijs kan rekenen op 144,4 miljoen euro, bijna een verdubbeling ten opzichte van de vorige beleidsperiode. Met dat geld worden de huidige gebouwen opgeknapt en worden er 2.610 plaatsen gecreëerd voor kinderen die nu al op de basisschool zitten, maar zullen doorstromen naar de latere jaren.

Wat ontbreekt, zijn plaatsen voor kinderen die nog geboren moeten worden of die nu te jong zijn om naar school te gaan. Dat terwijl er in Antwerpen tot 2025 naar schatting 19.000 kinderen tussen drie en elf jaar bij komen. "In 2014 moeten er nog plaatsen genoeg zijn", zegt Marinower. "Maar het is inderdaad zo dat zich daarna een probleem zal stellen. Al is het niet mijn bedoeling om honderden kinderen op straat te laten staan."

Scheve situatie

En toch is dat wat zal gebeuren, als Vlaanderen niet ingrijpt. Marinower kijkt dan ook nadrukkelijk naar minister van Onderwijs Pascal Smet (sp.a) en zijn opvolger. Op dit moment betaalt Antwerpen 67 procent van zijn budget voor scholeninfrastructuur en Vlaanderen via het Agentschap voor Infrastructuur in het Onderwijs (Agion) de rest. Een scheve situatie, meent Marinower. "Dat zou omgekeerd moeten zijn. Het is hoog tijd om Vlaanderen op zijn verantwoordelijkheden te wijzen. Wij betalen hier de gevolgen van dertig jaar desinvesteringen, en gedurende die tijd bestonden de demografische prognoses ook al."

De politieke druk die Marinower daardoor uitoefent op de Vlaamse regering doet Luc Tesseur, voorzitter van het Lokaal Overlegplatform (LOP) Antwerpen, fronsen. Hij vraagt zich af of Antwerpen op veel begrip zal kunnen rekenen.

"Wij zijn allang niet meer de enige stad die kampt met een plaatstekort. Er zijn hier inspanningen gedaan om iedereen een plek te geven en dit besluit doet dat teniet. Ook zorgt het ervoor dat de vrije schoolkeuze van ouders nog meer in het gedrang komt. Het is alsof iemand zijn eigen huis in brand zet en dan hoopt dat de brandweer van de volgende gemeente komt blussen."

Zonder extra plekken in het stedelijk onderwijs zullen ouders en hun kinderen terecht moeten bij de andere netten. Bij het Vlaams Secretariaat van het Katholiek Onderwijs reageert men sceptisch. "Als de stad besluit geen gebouwen meer neer te zetten, is het logisch dat wij bijkomende plaatsen moeten creëren", zegt bisschoppelijk verantwoordelijke Dirk Van Rossem. "Daarvoor hebben we geld nodig en dat moet op zijn beurt ook weer van Vlaanderen komen."

Meerjarenplanning

Woensdag zal Marinower samenzitten met Smet om een oplossing te zoeken. "Al kan er in de laatste maanden van deze legislatuur weinig van hem verwacht worden", verklaart Marinower. "De volgende minister zal een meerjarenplanning moeten opstellen om het tekort tegen te gaan."

Smet wenste gisterenavond niet te reageren.