Direct naar artikelinhoud

Bespaar 300 euro op je energiefactuur

Het blijft lonen om op zoek te gaan naar een andere leverancier voor elektriciteit en/of aardgas. Een gezin met een gemiddeld elektriciteits- en aardgas- verbruik dat in maart voor de goedkoopste contracten koos, kon 292 euro besparen op zijn jaarfactuur. Dat blijkt uit het Marktrapport 2015 van de Vlaamse energieregulator VREG.

Een kleine en middelgrote onderneming (kmo) die in maart koos voor de goedkoopste leveranciers van elektriciteit en aardgas, kon 1.608 euro besparen op jaarbasis. "En het besparingspotentieel neemt nog toe. Dat betekent dat onderaan de markt het spel zeer hard wordt gespeeld, en dat is in het voordeel van de klant", zegt Dirk Van Evercooren, directeur marktwerking bij de VREG.

Dat er bespaard kan worden, betekent niet dat de eindfactuur per se zal dalen, benadrukt de VREG. Dat geldt vooral voor stroom. De elektriciteitsfactuur van een gemiddeld gezin bedroeg vorig jaar 807,17 euro, ruim een kwart meer dan in 2014 (onder meer door een btw-verhoging). Dit jaar komt daar nog de energieheffing, beter bekend als de Turteltaks, bij.

Kiezen voor een goedkopere leverancier betekent in dit geval dus een minder sterk gestegen eindfactuur. Voor gas is de situatie anders: de gemiddelde gasfactuur daalde vorig jaar met ruim 12 procent tot 1.202,07 euro.

De VREG herhaalde ook dat vorig jaar ruim 877.000 gezinnen en kmo's wisselden van energieleverancier. Vooral kmo's waren bijzonder actief. Ook begin 2016 bleef de zogenoemde switchgraad op erg hoog niveau, zo bleek eerder al.