Direct naar artikelinhoud

Vlaamse regering wil klimaatzaak begraven op basis van taalwet

De Vlaamse regering trekt naar het hof van Cassatie tegen Klimaatzaak, de rechtszaak die aangespannen wordt tegen vier regeringen in ons land. Volgens de regering overtreedt Klimaatzaak de taalwetgeving in ons land.

Vlaams klimaatminister Joke Schauvliege (CD&V) kondigde in het Vlaams Parlement aan dat de regering naar Cassatie trekt. Dat is de laatste optie voor Vlaanderen, nadat haar klacht het afgelopen jaar al tweemaal verworpen werd. Vlaams Parlementslid Hermes Sanctorum (Groen) is niet te spreken over het feit dat de regering opnieuw in beroep gaat.

"Aan de ene kant Vlaamse klimaattoppen organiseren en aankondigen dat het nu allemaal zal veranderen, aan de andere kant een juridische uitputtingsslag organiseren met Klimaatzaak: dat is hypocriet." Sanctorum stipt ook de hoge kostprijs aan van een nieuwe procedure bij Cassatie. "De Vlaamse regering zou dat geld en die energie beter steken in haar klimaatbeleid."

Vandaag is het precies een jaar geleden dat Klimaatzaak, opgericht door elf mensen uit de culturele en wetenschappelijke wereld, de staat dagvaardde voor het "falende klimaatbeleid". De burgerorganisatie zette die stap na de volgens haar ontoereikende antwoorden van de vier klimaatministers op haar ingebrekestelling van december 2014.

De gerechtelijke procedure ging in juni vorig jaar van start. Omdat het Waals gewest, in tegenstelling tot de twee andere gewesten, niet in (het juridisch taalneutrale) Brussel zetelt, wordt het proces in het Frans gevoerd. Het Vlaams gewest heeft van bij het begin geprobeerd de taal van de procedure aan te passen.

Die vraag werd in eerste aanleg verworpen door een Franstalige rechtbank, op 25 september 2015. Het Vlaams gewest vocht deze beslissing de maand nadien aan via een speciale procedure bij de arrondissementsrechtbank. Op 8 februari 2016 bevestigde die de beslissing in eerste aanleg.

Dat de Vlaamse regering die beslissing nu nogmaals aanvecht, kan er bij Sanctorum niet in. "De Vlaamse regering is te kwader trouw. Ze misbruikt de taalwetgeving - waarvoor de politiek verantwoordelijk is, niet Klimaatzaak - om de zaak te rekken."

Aangezien het om een proces van een Nederlandstalige organisatie met bijna uitsluitend Nederlandstalige eisers gaat, is het niet meer dan normaal dat het proces in het Nederlands gevoerd wordt, reageert de Vlaamse regering.