Direct naar artikelinhoud

'Net hespen in een blinkende ballon'

Cult. vraagt iemand elke dag, de hele week lang, naar zijn voorkeuren, gewoontes en bizarre trekjes. Deze week: Steven van Herreweghe (38). De presentator staat elke donderdag opnieuw aan het roer van De pappenheimers. Als uitsmijter vertelt hij vandaag over zijn vrije tijd en vreemde gewoontes.

Welke adjectieven zijn u op het lijf geschreven?

"Onrustig, gelovend, optimistisch, vaderlijk, empathisch, ongeduldig en onnozel."

Welke Belgische gewoonte koestert u?

"Terugkomen van vakantie en frietjes gaan halen in de frituur."

Wat is het foutste kledingstuk in uw kast?

"Ik heb een groen Borat-zwempak. En ja, ik heb het al eens aangehad. Samen met vrienden doe ik jaarlijks een ijsberenduik, en er is dan een prijs voor degene met de beste outfit. Meestal win ik die. (lacht) Ik heb ook een afschuwelijke loopbroek, die ik in de winter draag als ik ga joggen. Het is zo'n zwarte, strakke broek, waardoor mijn benen net hespen in een blinkende ballon zijn."

Met wie zou u nooit op een onbewoond eiland willen belanden?

"Ik kan eigenlijk met iedereen goed overweg, maar als ik toch een antwoord moet geven: met een vrouw die verschrikkelijk stinkt, orthopedische schoenen draagt en ervan overtuigd is dat wij, na een ramp die iedereen heeft uitgeschakeld, de enige twee zijn die de mensheid kunnen redden door ons voort te planten. Een mens moet soms zijn nachtmerries recht in de ogen kunnen kijken om ermee te kunnen leven."

Welk ritueel moet voor u blijven bestaan?

"Bellen om gewoon te bellen. Vroeger belde je gewoon met elkaar, maar vandaag is dat altijd in functie van. Mijn ouders hingen vroeger uren aan de telefoon terwijl ze in de zetel zaten te lachen. Idem dito voor spontaan ergens binnenspringen - alles moet vandaag op afspraak gebeuren."

Bent u bijgelovig? Zo ja, hoe dan?

"Ik ben verschrikkelijk bijgelovig met rituelen. Ik neem altijd een ijskoude douche voor ik aan een opname begin, want dat heeft me een keer geholpen, dus blijf ik dat doen. Als ik een supergoede opnamedag heb gehad, ga ik die ook compleet reconstrueren omdat ik oprecht geloof dat dit helpt. Dat gaat trouwens heel ver: ik ben naar die winkel gegaan, ik heb toen dat specifieke slaatje gekocht, ik heb die en die nummers in de wagen beluisterd, enzovoort."

Waar vindt u de stilte?

"Vooral thuis, want ik heb het geluk zeer rustig te wonen. Ook in de auto kan ik enorm tot rust komen van het ronken van de motor. Soms zet ik de radio bewust af, want radioreclame irriteert me mateloos. Ik zou wel eens willen praten met de managers hiervan, omdat ik me afvraag of het een bewuste keuze is om al die spotjes zo schreeuwerig te maken. Ze zijn ook nooit grappig - maar heb dan ook niet de ambitie om grappig te zijn."

De pappenheimers, elke donderdag om 20.35 uur op VIER.