Direct naar artikelinhoud

Ghelamco wil gezichtsherkenning in Eurostadion

Bouwheer Ghelamco wil in het nieuwe nationale voetbalstadion gezichtsherkenning installeren. 'Nu is dat wettelijk nog niet toegestaan, maar misschien in 2019 wel.'

Drukke plekken zoals voetbalstadions zijn geliefde doelwitten van terroristen. Ze beveiligen is geen evidentie. Daarom investeert de projectontwikkelaar Ghelamco in hoogtechnologische veiligheidssystemen, die hij in het Eurostadion wil implementeren. Dat is het nieuwe nationale stadion in Brussel dat tegen 2020 in gebruik moet worden genomen. "Bedoeling is om het voor iemand met slechte bedoelingen een stuk moeilijker te maken om onder de radar te blijven", zegt topman Paul Gheysens daarover in De Tijd.

Het meest concrete plan is gezichtsherkenning. Het systeem waarbij camera's gezichten 'lezen' met behulp van 64 herkenningspunten is niet nieuw, maar Ghelamco onderzoekt - in samenwerking met onder meer Samsung - of het in een voetbalstadion kan worden gebruikt.

Privacywetgeving

"Concreet zou het gezicht van iedere stadionbezoeker worden gescand. Niet enkel op matchdagen, maar de hele week lang, 24 uur op 24", vertelt Philip Neyt, bestuurder bij Ghelamco. "Ook bij een eventuele verkenningsronde zouden terroristen dus niet onopgemerkt blijven."

Ghelamco beseft dat zulke systemen momenteel in strijd zijn met privacywetgeving. "Het is afwachten wat er in 2019 of 2020 toegestaan is. Tegen dan is er misschien meer mogelijk om de veiligheid van voetbalsupporters en andere stadionbezoekers te verhogen", zegt Neyt.

Ticket blijft bestaan

Met de digitalisering van het Eurostadion wil Ghelamco niet enkel de veiligheid verhogen, maar ook het comfort van de bezoeker verbeteren. "Vlotte bereikbaarheid is belangrijk voor een stadion met 60.000 plaatsen. We willen dat zo technologisch mogelijk sturen." Een parkeerticket kan gekoppeld worden aan je naam of nummerplaat, waardoor je vlot de parking kunt oprijden. "Een smartphone-applicatie zegt je op voorhand hoe lang de reistijd zal zijn en waar de juiste parking ligt." De app zal ook info over de eetgelegenheden in het stadion bieden, net als de mogelijkheid om meteen een menu te reserveren.

Het vertrouwde voetbalticket zal morgen nog niet verdwijnen. "Het wordt misschien digitaal, via je gsm bijvoorbeeld, maar vingerafdrukken zullen niet in de plaats komen. Daarvoor zijn ze niet betrouwbaar genoeg. Bij gezichtsscans riskeer je lange wachtrijen en dat is ook niet de bedoeling."