Direct naar artikelinhoud

Bordeaux trekt aan mouw van Wilmots

Wordt het EK voetbal in juni het afscheid van Marc Wilmots (47) als bondscoach van de Rode Duivels? Als het van Girondins de Bordeaux afhangt wel, meldt de Franse sportkrant L'Equipe overtuigd. Het bestuur ziet in Wilmots de geknipte man om het team na Euro 2016 in handen te nemen.

Het lot van trainer Willy Sagnol was zaterdag al bezegeld. Bordeaux ging met de billen bloot in Toulouse (4-0) en is met een veertiende plek in de Ligue 1 lang niet zeker van het behoud. Maandag kreeg Sagnol samen met zijn twee assistenten de bons en in afwachting van een nieuwe trainer stelde voorzitter Jean-Louis Triaud gisteren een vertrouwensfiguur aan als interimaris: Ulrich Ramé. Hij leidt sinds anderhalf jaar het opleidingscentrum van de Girondins.

De Franse sportkrant L'Equipe onthulde gisteren op welke trainer Bordeaux zijn zinnen heeft gezet voor komend seizoen: Marc Wilmots. Die naam komt niet zomaar uit de lucht gevallen. De bondscoach tekende in 2000 een contract voor vier jaar bij de Girondins, maar trok na één seizoen - daarin scoorde hij acht goals in dertig competitiematchen - al naar Schalke omdat hij in Bordeaux niet op zijn beste positie werd uitgespeeld.

Toch bewaart Wilmots niets dan goede herinneringen aan dat jaar. Hij kocht zelfs een buitenverblijf in Saint-Aubin-de-Médoc, net buiten de stad. "Mijn vrouw zegt me geregeld: 'Laat ons samen oud worden in Bordeaux'", verklapte Wilmots eens in een interview.

Afkoopsom van 1 miljoen euro

De 47-jarige bondscoach laat zich altijd liefdevol uit over de club en onderhoudt nog steeds goede contacten met voorzitter Triaud en directeur Alain Deveseleer. "Mijn club, dat zijn de Girondins. Ik identificeer me met hen", vertelde Wilmots drie jaar geleden aan Sud Ouest. "Als er één club is die ik later misschien wil trainen, dan is het Bordeaux wel. Een stuk van mezelf ligt daar. Ik heb er in een jaar meer vriendschappen opgebouwd dan in zes jaar Duitsland." Niet toevallig koos Wilmots de kuststad als uitvalsbasis voor de Rode Duivels tijdens het EK in juni.

Bordeaux is op zoek naar een trainer die vertrouwd is met het huis, die de taal spreekt, van de streek houdt en succesvol is. Wilmots is de trainer van een nationale ploeg die eerste staat op de wereldranking.

Vervelend detail: Wilmots ligt nog tot 2018 onder contract bij de Belgische Voetbalbond (KBVB). Zijn afkoopsom zou ruim 1 miljoen euro bedragen, de helft minder dan wat Schalke in juni 2015 moest betalen toen het interesse toonde. Bordeaux draait er zijn hand niet voor om. Wie in januari een Braziliaan van 18 kan kopen voor 5 miljoen euro (Malcom) kan zich ook een dure trainer permitteren, zo klinkt het. Zeker nu de club door een verbeterd tv-contract haar inkomsten nog ziet toenemen.

Een ander minpunt is dat Wilmots zich door het EK pas laat zou kunnen bezighouden met de Girondins. Verre van ideaal om het nieuwe seizoen voor te bereiden. Ook is het de vraag of Wilmots zelf trek heeft in een verhuis. In Fan gaf hij vorig weekend aan dat hij zijn contract wilde uitdienen en dat zijn familiale omstandigheden - een zoon die zijn middelbare studies nog niet heeft afgerond - hem nu niet toelieten om naar het buitenland te verhuizen.

Katrien Lambeets, zijn vrouw en manager, zei gisteren dat ze niet wensen te reageren. Bij de KBVB is directeur Bob Madou niet verrast: "Wilmots zal de komende maanden aan nog wel meer clubs gelinkt worden. Dat hoort erbij als je de nummer één van de wereld coacht."

Stoorzender voor EK

Voor de spelers zal het allicht niet zoveel uitmaken, hun EK staat of valt niet met de beslissing van de bondscoach. Wel vormt het gegeven een potentiële stoorzender in de voorbereiding van de nationale ploeg. Vrijdag geeft Wilmots op een persconferentie zijn selectie vrij voor de vriendschappelijke interland tegen Portugal. Hij kan er gif op innemen dat het thema Bordeaux hem snel zal worden voorgelegd. Ofwel geeft hij duidelijk aan dat hij die kelk aan zich laat voorbijgaan, ofwel laat hij de vraag open en riskeert hij in turbulente weken te belanden.