Direct naar artikelinhoud

Ballet van Vlaanderen kiest resoluut voor hedendaags

Assis Carreiro, artistiek leider van het Koninklijk Ballet van Vlaanderen, trekt voluit de kaart van het hedendaagse ballet. Dat blijkt uit het programma voor het seizoen 2013-2014 dat ze gisteren voorstelde.

Het Ballet, dat tegen januari 2014 gefuseerd moet zijn met de Vlaamse Opera, slaat voor het eerst de handen in elkaar met Sidi Larbi Cherkaoui, icoon van de moderne dans in Vlaanderen. Hij herneemt zijn duet Faun met de klassieke dansers van de compagnie. Carreiro hoopt dat het de introductie wordt voor een langduriger relatie met de choreograaf.

Faunmaakt deel uit van het driedelige programma Diaghilev Unbound, een viering voor honderd jaar Le sacre du printemps, een mijlpaal in de balletgeschiedenis en in het succesverhaal van Diaghilevs Les Ballets Russes. De compagnie herneemt het legendarische ballet ook, in de versie van de Amerikaanse choreograaf Glen Tetley, en brengt de wereldpremière van een nieuwe choreografie op Les noces van Stravinsky door de Roemeense Edward Clug, de man die eerder Romeo en Julia liet dansen op Radiohead en daar heel wat prijzen mee won.

Ook het Ballet van Vlaanderen gaat dit seizoen aan de slag met de star-crossed lovers. Carreiro nodigde de Russische choreograaf Slava Samodurov, de artistiek directeur van het Ekaterinburg Ballet, uit voor een nieuwe creatie en vroeg Tim Van Steenbergen de kostuums te ontwerpen. De Belgische modetrots noemt de opdracht een "logische stap" in zijn carrière nadat hij eerder kostuums bedacht voor opera en theater.

Samodurov koos het Globe Theatre van Shakespeare als setting van zijn Romeo en Julia, wat de voorstelling een fors metagehalte zal geven (theater in het theater, weet u wel) en volgens de choreograaf ook "de emotie, liefde en passie" meer zal benadrukken.

"Werk dat echt van ons is, is belangrijk", zegt Carreiro. "Het Ballet moet eigen repertoire gaan opbouwen: dat geeft ons een identiteit. Bovendien kunnen zulke stukken deuren openen naar het buitenland."

Ondertussen komt de fusie met de Opera steeds dichterbij. Een eerste gunstig effect is volgend seizoen al merkbaar. Voor het eerst zullen alle voorstellingen van de compagnie spelen in de operahuizen van Antwerpen en Gent.