Direct naar artikelinhoud

'Sport is goed voor seks en vice versa'

Sport en seks: geen enkele professor heeft zich al op dat thema gestort. Seksuoloog Mels van Driel (57) nam dan maar de rol van pionier op zich en schreef er een boek over, getiteld - één keer raden - 'Sport en Seks'. 'Het verbaasde me dat, indien je als vrouw wat wilt bereiken in de sport, je het met je lichaam moet doen. Vooral in het tennis zie je die babevorming, en zelfs in het schaken.'

Een vluchtige blik op zijn bibliotheek en je weet meteen wat de specialisatie van professor Mels van Driel is: het mannelijke lid. Tussen alle tijdschriften en vakliteratuur staan twee titels op naam van de uroloog en seksuoloog zelf - Met de hand, over masturbatie, en Geheime delen, over de edele delen - maar in zijn bescheiden kantoor aan Universitair Medisch Centrum Groningen verraadt één object, een schuimrubberen dobbelsteen met het logo van Feyenoord op, zijn andere passie: sport.

Van Driel is een geboren Rotterdammer en zelfs een verhuis naar Groningen, waar hij kaartjeshouder is bij Eredivisieclub FC, heeft zijn liefde voor Feyenoord niet verminderd. Opvallend genoeg is er weinig tot niets gepubliceerd over het thema dat die twee passies van hem verenigt en dus nam hij die taak maar op zich, vandaar zijn derde pennenvrucht: Sport en seks, het spel en de knikkers. "Op een verdwaald boek uit de VS na, is het onontgonnen terrein", vertelt van Driel. "Je hebt natuurlijk wel wetenschappelijke artikels over sport maar die zijn onleesbaar voor de leek. Ik heb het ook wel over zaken zoals testosteron of de slechte doorbloeding van de penis, maar ik wilde voor een luchtiger noot zorgen, aangevuld met praktijkvoorbeelden van sporters." Voor alle duidelijkheid: de klemtoon ligt wel op seks, in al zijn vormen. "Alle tellers komen aan bod. Homoseksualiteit, transseksuelen, seksueel misbruik, de orgastische kreten van tennissters, het seksueel gedrag van voetballers, noem maar op."

Het moet gezegd: van Driel houdt zich aan zijn woord. Sport en seks ligt met grappige anekdotes en weetjes niet zwaar op de hand. Al komt hij ook niet tot grote conclusies of brede analyses. Op de veelgestelde vraag of seks vóór een wedstrijd goed is of niet, komt geen definitief antwoord. "Het is een individuele kwestie", besluit hij. "Er is geen grondig onderzoek naar gedaan. Het is ook geen courante vraag die sporters mij stellen. Die komen met serieuze problemen bij mij: met geplette of gescheurde ballen, met slecht zaad omdat ze te lang aan de anabolen zaten, met verdoofde gevoelens in het kruis door wielrennen. De vrouwen, die belanden bij een gynaecoloog. Leontien van Moorsel (Nederlandse wielrenster, VH) liet zich daar ooit over uit: heel de boel ligt onderaan aan flarden na een tijdrit."

Snelle wip voor wedstrijd

Wat atletes denken van een vluggertje voor een wedstrijd, daarover spoorde Van Driel alleen een citaat van de Duitse ex-zwemster Franziska van Almsick op: "Als ik zin heb om te vrijen, kan het me geen moer schelen of dat mijn prestaties beïnvloedt of niet." Over dat hete hangijzer noteerde van Driel vooral veel meningen. "Louis van Gaal is een voorstander van seks voor een wedstrijd omdat - en dat is ook wel waar - dat het inslapen bevordert. Johan Cruijff noemt het dan weer het beste excuus voor een voetballer. Nu, ik kan me inbeelden dat, als je kalm wil worden, het aangewezen is om je te ontspannen voor een wedstrijd. James Hunt, een Britse F1-coureur uit de jaren zeventig die er prat op ging dat hij met vijfduizend vrouwen het bed had gedeeld, liet zich voor een race oraal bevredigen en Michael Schumacher verdween in zijn jonge jaren ook geregeld voor een snelle wip voor hij in zijn wagen sprong. In de schietsport kan seks fungeren als een natuurlijke bètablokker."

Voor boksers ligt het anders, meent Van Driel. Hij verwijst naar de legendarische wereldkampioen Jake LaMotta, wiens memoires verfilmd werden in Raging Bull. "Hij dreigde voor zijn gevecht gepijpt te worden maar hij weerde de dame af en legde ijsblokjes op zijn kruis. Een bokser moet zich opladen. Als hij zou klaarkomen, raakt hij testosteron kwijt. Al herstelt zich dat wel binnen de kortste keren. Helemaal anders dan wanneer je een marathon hebt gelopen of een Tourrit hebt gereden, dan gaat je testosteronpeil fel de dieperik in."

De Braziliaanse ex-voetballer Romario beweerde dat hij tien keer per dag seks had met zijn vrouw en dat hij lid is van de Mile High Club. Mario Cipollini pochte ooit: "Als ik geen profrenner was, dan zou ik een pornoster zijn geweest", oud-basketter Wilt Chamberlain pretendeerde dat hij seks had met twintigduizend vrouwen en golfer Tiger Woods had omzeggens een minnares in elke staat. Om maar te zeggen: er lijkt geen groot verschil in seksuele appetijt tussen sporters. Van Driel: "Je hebt het over gezonde jongens en meisjes. Of één sporter een grotere seksdrive heeft dan een ander, dat is niet geweten. Je hebt natuurlijk geperverteerde iconen zoals Woods en Chamberlain, mensen die de grip op de normale wereld kwijt zijn. Dat heb je wel vaker als er geld bij komt kijken. Dat zag je al bij de Grieken en de Romeinen: wie geld heeft, wordt aantrekkelijker als partner. Veel voetballers hebben een affaire buiten hun huwelijk. Spelers die 100.000 pond per week verdienen, dan schuif je als vrouw wel aan en daar trappen voetballers in."

Of ze gaan zelf op avontuur. "Je hebt in het voetbal wat men plat 'matennaaiers' noemt: de vrouw van je medespelers veroveren. Je hebt het met John Terry gehad bij Chelsea of vroeger met mevrouw Michel Platini, die aan het rommelen ging met Jean-François Larios. Die is nadien uit het Franse nationale elftal gegooid." Of groot geschapen sporters beter presteren dan minder bedeelde collega's, dat is evenmin onderzocht: "Of een relatief lange leuter garanties biedt op betere prestaties, dat is nergens bewezen."

Wat wél vaststaat, is dat er een duidelijk verband is tussen sport en seks, althans op amateurniveau. "Dat sport goed is voor seks en vice versa, dat is zeker", stelt van Driel. "Wie sport, heeft een beter seksleven dan een persoon die heel de dag op zijn krent zit. Vrouwen die fitness doen, voelen zich fitter, sexy en hebben meer zin in seks."

Babevorming

Het is niet de enige conclusie die van Driel trekt na meer dan twee jaar schrijven aan zijn boek: "Het verbaasde me dat, indien je als vrouw wat wil bereiken als sporter, je het met je lichaam moet doen. Als vrouwelijke atlete moet dat vervelend zijn om te constateren. Die babevorming zie je veel in het tennis, in het zwemmen en zelfs in de schaaksport, waar grootmeester Alexandra Kosteniuk in bikini op het strand moest poseren. Ze moeten uit de kleren om aandacht te trekken. Eigenlijk is dat wel droef."

Afrondend vragen we hem welk verhaal hem het meest verraste. Lang hoeft hij niet na te denken: "Boris Becker die in een kast oraal bevredigd werd. Na de daad spuwde die vrouw haar speeksel uit, bracht het bij haar in en raakte zwanger. Hij heeft haar niet gepenetreerd maar ze kreeg wel een kind van hem, dat is genetisch bewezen. Zo op geld uit zijn: toch wel ziekelijk, niet?"

Seks en Sport, Mels van Driel, verschenen bij De Arbeiderspers, 336 pagina's, 24,95 euro