Direct naar artikelinhoud

Sint-Truiden doet Standard eerste maal in het zand bijten

Standard heeft in de openingswedstrijd van de vierde speeldag zijn eerste nederlaag van het seizoen opgelopen. STVV kwam al in de tweede minuut op voorsprong via Sidibe en deze keer slaagden de Rouches er niet in de schade te beperken. Dankzij deze tweede, verdiende thuiszege klimt STVV in de tussenstand voorbij Standard, dat straks al zeven punten achterstand riskeert op de koplopers.

Kanaries springen na verdiende 1-0-winst over Rouches naar de zesde plaats

Buysens werd in de 17de minuut afgevoerd met een kuitbeenbreuk, Pocognoli in de 72ste minuut uitgewezen met een tweede gele kaart.

Wat doe je als de mannen uit de tweede lijn scoren en de spitsen dat niet doen? Je offert een aanvaller op, laat de middenvelders staan en gunt hen meer vrijheid met de inschakeling van een afdekker. Hoewel hij voor zijn 150ste wedstrijd als T1 van Standard slechts drie dagen de tijd had om aan zijn veldbezetting te sleutelen, stapte Dominique D’Onofrio gisteravond op Stayen af van de 4-4-2 uit de voorgaande drie wedstrijden. Standard trad aan met Benteke als enige specifieke spits en Carcela in een rol die hem best bevalt: hoog en vrij zonder zich al te veel zorgen te moeten maken over wat er zich in zijn rug afspeelt.

De nieuwigheid in het spel van de Rouches was echter geen lang leven beschoren. Nog voor het einde van het tweede kwartier bracht D’Onofrio Bokanga in als tweede spits en verhuisde Carcela weer naar de rechterflank, waar hij de voorbije weken resultaatbepalend was geweest.

Waarom die omschakeling? Omdat Standard op achtervolgen was aangewezen na een vroeg doelpunt van de thuisploeg. Pocognoli werd op zijn flank koud gepakt. Eerst door Anthuenis, daarna door Delorge. Sidibe duwde de voorzet van zijn aanvoerder tegen de netten. Een poging van Benteke belandde naast, waarna STVV opnieuw begon te drukken en daarbij nadrukkelijk de linkerflank van Standard aftastte. Tot de geestdrift van de Truienaars een serieuze tik kreeg, toen Buysens moest worden afgevoerd na een felle botsing met zijn doelman Van Der Jeugt. De opvolger van Cantaluppi als sluitstuk van de STVV-defensie werd overgebracht naar het ziekenhuis. Odoi nam zijn plaats centraal in de defensie in en Rymenants kwam in als linksback.

Standard herstelde territoriaal en inzake balbezit het evenwicht en kwam een keertje dicht bij de gelijkmaker toen Van Der Jeugt niet bij een voorzet van Pocognoli geraakte. Benteke kon er echter ook niet bij.

Hoewel gehandicapt door het uitvallen van Buysens gaf STVV achteraan weinig of niks weg. Het werd weliswaar gediend door het gebrek aan coördinatie die van de Luikse aanvallen of pogingen daartoe uitgingen. De nervositeit nam toe.

Op het uur schoot Benteke een voorzet van Carcela voorbij de verste paal. Zijn laatste actie, want hij werd in de spits vervangen door Pieroni, die goed was ingevallen tegen Lokeren. Hij was het die in de 65ste minuut de eerste hoekschop afdwong voor Standard.

Sint-Truiden hield het hoofd koeler dan Standard, dat vanaf de 71ste minuut met tien verder moest. Pocognoli beging een overtreding op Camara en werd met een tweede gele kaart van het veld gestuurd. Het einde van een moeilijke avond voor de naar zijn beste vorm zoekende international. In het slotkwartier ondervond STVV niet echt moeite om de terechte zege veilig te stellen. (AR)