Direct naar artikelinhoud

Einde van Music For Life bezorgt Rode Kruis forse financiële kater

Als het glazen huis op 23 december de deuren sluit, zal het Rode Kruis naar andere manieren moeten zoeken om fondsen te werven voor stille rampen.

"Music For Life was een godsgeschenk", zegt John Kinnart, woordvoerder van Rode Kruis-Vlaanderen. "We wisten ook dat het niet eeuwig zou blijven duren. We kunnen Studio Brussel enkel dankbaar zijn voor de edities die er geweest zijn."

Niet dat het Rode Kruis afhankelijk is van de Music For Life-inkomsten, maar de inzamelactie was een welkome aanvulling. Van de schenkingen die de or-ganisatie in 2010 ontving, kwam iets meer dan een kwart uit de MFL-pot.

"Via Music For Life konden we aandacht opeisen voor stille rampen", zegt Kinnart. "De actie gaf ons de kans om minder spectaculaire problemen op de agenda te zetten: malaria, tekort aan drinkbaar water. Dingen die je doorgaans moeilijk 'verkocht' krijgt."

Hoe de stille rampen van- af 2012 het publiek zullen bereiken, is onduidelijk. "Onze eerste zorg is nu om van de laatste editie een succes te maken. En na 23 december moeten we de koppen bij elkaar steken."

Op het terrein heeft vijf jaar Music For Life een belangrijke impact gehad, stelt Axel Vande Veegaete, manager internationale stafdiensten van Rode Kruis-Vlaanderen. "De extra hulp was zeker merkbaar. In Burundi hebben we echt het voortouw kunnen nemen in de strijd tegen malaria. En de twaalf kinderclubs voor weeskinderen in Namibië waren er zonder Music For Life niet gekomen."

Na de laatste editie zal het Rode Kruis-Vlaanderen een eindrapport publiceren met de concrete verwezenlijkingen op het terrein na zes keer Music For Life.