Direct naar artikelinhoud

Massale instroom van Franstalige leerlingen in Vlaamse scholen

Maar liefst vier op de tien leerlingen in katholieke scholen in de Vlaamse rand rond Brussel is Franstalig. Dat blijkt uit een onderzoek van het Vlaams Secretariaat van het Katholiek Onderwijs (VSKO). De koepel vraagt om voorrang te mogen geven aan Nederlandstalige kinderen.

Niet alleen is gemiddeld 40 procent van de leerlingen in gemeenten als Vilvoorde, Alsemberg of Sint-Genesius-Rode Franstalig, hun aantal stijgt ook. "Als we het zesde leerjaar vergelijken met de kleuterklas, dan zien we dat er in het zesde gemiddeld 32 procent Franstalige kinderen zitten en dat dat in de lagere jaren 45 procent is", zegt Marc Van den Brande, secretaris-generaal van het katholiek basisonderwijs. Volgens Van den Brande gaat het hoofdzakelijk om autochtone, Franstalige kinderen. De kinderen zijn in de gemeentes komen wonen, worden dagelijks vanuit Wallonië gebracht of komen uit Brussel, waar er een nijpend plaatsprobleem is.

De talrijke aanwezigheid van Franstalige kinderen zorgt voor problemen. "Als je les moet geven aan een klas waarvan bijna de helft de instructietaal niet kent dan is dat problematisch", zegt Van den Brande. "Het lestempo vertraagt. Bovendien zitten we hier in de Vlaamse rand en is er een zekere gevoeligheid bij vele leerkrachten."

In de Sint-Victorschool in Alsemberg is ondertussen meer dan een op twee kinderen Franstalig. "Voor de ouders werken we met brieven met pictogrammen, maar het is niet evident voor de leerkrachten", zegt directeur Guido Sterckx. "Wij liggen op een invalsweg naar Brussel en veel Waalse ouders zetten hun kinderen af op weg naar het werk. Frans op de speelplaats mag niet, maar op het begin van het schooljaar kunnen we vaak niet anders dan het tolereren."

De Nederlandstalige scholen in Brussel mogen beperkt voorrang verlenen aan Nederlandstalige kinderen. Van den Brande wil een gelijkaardige regeling voor de Vlaamse rand. Die eis krijgt steun vanuit Vilvoorde. "De scholen krijgen al extra omkadering", zegt schepen van Onderwijs en Maatschappelijke integratie Fatima Lamarti (sp.a), "maar het is niet genoeg. Een prioriteit voor Nederlandstalige leerlingen zou helpen. Op dit moment merken we dat meer en meer inwoners hun kinderen naar scholen in Eppegem of Zemst sturen en dat is ook niet de bedoeling". Het kabinet Smet ziet zo'n voorrangsregeling niet zitten. "In Brussel kan dat, maar in de Vlaamse rand schendt je het gelijkheidsbeginsel. De grondwet laat dat niet toe", zo klinkt het. (KH)