Direct naar artikelinhoud

Eternit gaat asbestbeek opruimen

OVAM, de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij, heeft aan Eternit gevraagd voorzorgsmaatregelen te nemen en

een uitgebreid bodemonderzoek

te doen betreffende de asbestbeek aan de Bormstraat in Kapelle-op-den-Bos.

Volgens de metingen van OVAM bevinden er zich asbestvezels in het slib en de bodem van de beek. In het slib gaat het over 46 milligram chrysotiel per kilo aarde. Daarmee is de saneringsnorm, die op 10 milligram per kilo droge stof ligt, ruimschoots overschreden. Chrysotiel is de gevaarlijkste variant van het kankerverwekkende asbest.

"Gevaar voor de volksgezondheid is er niet", stelt woordvoerder Jan Verheyen van OVAM. "De norm voor urgent optreden is niet overschreden. Maar we willen wel dat Eternit op zeer korte termijn een bodemsaneringsdeskundige aanstelt en voorzorgsmaatregelen neemt om het wegwaaien van de asbestvezels te voorkomen. De kans is klein, de vezels zitten immers in de grond onder het water. Maar met het droge weer van de komende dagen kan het zijn dat de beek uitdroogt. We nemen liever geen risico's."

Eternit moet ook binnen de 14 dagen een beschrijvend bodemonderzoek laten uitvoeren waarmee het hele terrein rond de beek in kaart wordt gebracht. "Uit dat onderzoek zal blijken hoe diep de verontreinging zit en hoe de sanering moet gebeuren", zegt Verheyen.

Eternit verleent zijn volle medewerking en is deze week al begonnen met het ruimen van asbestafval in de beek. Het gaat voornamelijk om cementbrokken die in de gracht liggen. "Het lijkt me maar normaal dat als het afval op ons terrein ligt, we het op ook opruimen", zegt Eternit-woordvoerder Roeland Verhille.

Volgens OVAM ziet het ernaar uit dat de verontreiniging historisch van aard is. De beek vormt de grens tussen privépercelen en wat vroeger een stort van Eternit was. Het bedrijf liet het stort lang geleden opruimen, nivelleerde het terrein en zette er, als geste voor de inwoners, een sporthal. De verontreiniging is echter gebleven.