Direct naar artikelinhoud

Drugsbendes stappen over op namaakmedicijnen

Internationale drugsbendes hebben heil gezien in het fabriceren en verkopen van nepmedicijnen. Omdat de vraag groot is en de straffen beperkt.

Derek Walmsley, een Britse expert in de opsporing van vervalste geneesmiddelen, waarschuwt dat internationaal opererende drugsbendes almaar vaker hun pijlen richten op de markt van namaakgeneesmiddelen. Het Federaal Agentschap Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten (FAGG) bevestigt.

“De straffen voor het fabriceren en verhandelen van namaakgeneesmiddelen zijn aanzienlijk lager dan de drugshandel”, weet Roy Vancauwenberghe van FAGG. “Het beperkte risico gecombineerd met een grote vraag maakt het geneesmiddelencircuit wel een heel lucratieve markt voor drugsbendes. De overstap is makkelijk, wie xtc-pillen kan slijten trekt ook zijn plan met neppillen.”

De bendes maken overigens enorme winsten. Vancauwenberghe: “Zitten er nauwelijks actieve bestanddelen in drugs, dan raken de verbruikers niet verslaafd of voelen ze geen euforisch gevoel, waardoor ze afhaken. Zit er voornamelijk rommel in zogenaamde geneesmiddelen, dan is dat toch anders. Daarom liggen de productiekosten veel lager en de winstmarges veel hoger.” Daarbij voelen de bendes zich volgens Vancauwenberghe ook aangemoedigd doordat er amper een internationaal beleid tegen de handel in namaakgeneesmiddelen is.

De bendes opereren voornamelijk vanuit India en China, weet Vancauwenberghe. Maar omdat de handel vooral via het internet (80 procent) wordt gevoerd, en de servers her en der verspreid staan, is vervolging bijzonder moeilijk. “De verkoopsmechanismen zijn bijzonder gefragmenteerd.”

Volgens Vancauwenberghe valt de kwetsbaarheid van de Belgische markt voorlopig mee. “Wie namaakgeneesmiddelen maakt voor België, moet ook een bijsluiter namaken in drie talen. Daarom is het probleem in de Verenigde Staten bijvoorbeeld veel acuter.” (LB)